Местните партийни лидери не постигнаха съгласие за разпределението на ръководните постове в РИК-Шумен за предстоящите извънредни парламентарни избори. Консултациите за състава й се проведоха днес в залата на Областна администрация. На тях присъстваха представители на всички парламентарно представени сили.

Шуменската Районна избирателна комисия ще бъде от 13 души. Съгласно разпределението на мандатите в предишните избори „Продължаваме промяната“ ще има 4 представители, ГЕРБ-СДС – 3, ДПС – 2, а БСП, ИТН, ДБ и „Възраждане“ по 1.

За председателското място в РИК заявка дадоха 2 политически сили. „Продължаваме промяната“ предложи Светлин Стрелков, а ГЕРБ - Ивайло Илиев. В хода на консултациите никоя не отстъпи от искането си.

За двете заместник-председателски места заявки дадоха 3 партии – „Продължаваме промяната“ в лицето на Надежда Маринчева, БСП с Мариела Великова и ИТН с Веселина Маринова.

Секретарското място в РИК бе поискано от ДПС и "Продължаваме промяната", съответно с имената  на Метин Джамбазов и на Милен Митев.

От ДБ и „Възраждане“ не поискаха представители в ръководството на РИК, а се задоволиха с редови членове.

Така кой да заеме председателскотоп, двете заместник-председателски и секретарското място ще се решава в София от Централната избирателна комисия.

ШУМ.БГ