Инициативният комитет за възстановяване на Паметника-портал на Седми пехотен преславски полк разглежда два варианта за мястото на паметника. Първият е той да бъде изграден на общински терен, а вторият е конкретен - да се направи на входа на военния музей до портала на Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен.

Това съобщиха в прессъобщение от Инициативния комитет. Заседанието му се е провело снощи в залата на РБ "Стилиян Чилингиров".

Предстои да се поиска среща в средата на месец септември с началника на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов за обсъждане на идеята.

Очаква се паметникът да бъде възстановен в максимална близост до първоначалния му вид и в неговия оригинален размер. На 6 плочи от черен мрамор ще бъдат изписани имената на 1500- те герои от полка, дали живота си за България във войните след 1884 г., когато е сформиран полкът. До тях ще бъдат поставени и двата автентични каменни лъва, които военните са спасили и съхранили.

На заседанието на Инициативния комитет е взето единодушно решение той да бъде оглавен от бившия областен управител Владимир Йолов.

За заместник-председател е избран бившият началник на Шуменския гарнизон полковник от запаса Митко Йоцов, а за секретар – председателят на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) подполковник от запаса Николай Калев. В състава влизат още деканът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ “Васил Левски” полковник доц. Дилян Димитров, началникът на Военното окръжие подполковник Георги Георгиев, представители на военно-патриотичните организации, историци, архитекти и други общественици.

Йолов е благодарил за оказаното му доверие и е подчертал, че Шумен е град с история във военното дело и това трябва да продължи, а Паметникът-портал на Седми пехотен преславски полк и символ на мощта и на героизма на българската армия и той задължителнно трябва да бъде възстановен и съхранен.
На срещата са присъствали също председателят на Областната организация на СОСЗР полковник от запаса Радослав Узунов и заместник-кметът на община Шумен Найден Косев.

Припомяняме, че за изграждането на монумента вече са осигурени 25 000 лв. от Министерството на отбраната. През годините бяха проведени множество срещи и заседания по темата. направен бе архитектурен проект. Основен момент в споровете обаче бе мястото за ситуиране на паметника.

ШУМ.БГ