Властите в Луганск, Донецк и в Херсон обявиха във вторник, че ще организират референдуми за присъединяване към Русия.

Това стана само няколко часа след като зам.-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви, че подобни решения ще циментират "геополитическите промени" и ще дадат допълнителни основания на Москва да защитава окупираните от нея украински региони.

Референдумът в самообявилите се Луганската народна република и Донецка народна република, както се наричат двата региона в Донбас, са насрочени за 23 - 27 септември.

В Херсон, в Южна Украйна, дата още не е определена, но окупационната администрация обяви, че решението за гласуване е взето.

Намерения за провеждане на референдум изрази управата и на Запорожка област, която е частично под руски контрол. Според руската агенция РИА писма с искания за гласуване за влизане в състава на Руската федерация са изпратени до администрацията на областта.

В публикация в приложението за съобщения "Телеграм" Владимир Салдо, назначеният от Русия ръководител на Херсон, каза, че се надява Херсон да стане "част от Русия, пълноправен субект на обединена държава".

Руските сили контролират около 95% от украинската територия Херсонска област в южната част на страната.

Двата отцепнически, подкрепяни от Русия, региона на Донбас - Донецката и Луганската народни републики, засилиха подготовката за дълго обсъжданите референдуми тази седмица, с напредването на украинската контраофанзива, пише "Ройтерс".

Председателят на руския парламент - Държавната дума, Вячеслав Володин заяви, че Москва трябва да подкрепи желанието на регионите, имайки предвид споразуменията, подписани между Москва и ДНР и ЛНР, които проправиха пътя на Кремъл към започването на войната в Украйна през февруари.

Дневник