52-годишен мъж от село Мадара е задържан, след като в дома му в Каспичан са намерени и иззети над 1000 обекта, които са с вид на антични и металдетектори, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Шумен.

Работата по случая започнала вчера. Криминалисти от РУ - Нови пазар извършвали обход в малките населени места по време на полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с политическите права на гражданите. В землището на село Избул, в района на „Багрянов чифлик“ забелязали мъж, който с помощта на металдетектор търси археологически обекти.

Последвала проверка на лек автомобил Рено Меган с шуменска регистрация, в който са намерени 8 предмети с античен вид и металдетектор. Полицаите направили и претърсване на имот в Каспичан, обитаван от 52-годишния мъж. Там намерили множество монети.

По данни на мъжа част от тях са динари, фолиси, акчета. Иззети са над 1000 други предмети с вид на антични, парчета от колони и още два металдетектора. Експертиза на предметите ще удостовери точността на произхода и датировката им.

Материалите по случая са докладвани в Окръжна прокуратура - Шумен. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. За извършено престъпление по чл. 278 ал. 6 от НК е образувано досъдебно производство.

ШУМ.БГ