Руската журналистка Марина Овсяникова, която стана известна с организирането на протест в ефир срещу нахлуването в Украйна, потвърди, че се укрива, след като избяга от домашния си арест.

В съобщение, публикувано онлайн, 44-годишната Марина Овсяникова твърди, че е била преследвана "за това, че казва истината" за войната на Русия в Украйна.

"Смятам се за напълно невинна и тъй като нашата държава отказва да спазва собствените си закони, отказвам да се съобразя с мярката за неотклонение, наложена ми от 30 септември 2022 г.. Реших да се освободя от нея", написа тя в Телеграм.

Овсянникова беше обявена за издирване от Кремъл, след като бившият й съпруг съобщи, че тя и 11-годишната й дъщеря са изчезнали. Журналистката получи два месеца домашен арест през август и е изправен пред до десет години затвор, ако бъде призната за виновна в разпространение за разпространяване на фалшиви новини за руските въоръжени сили.

Държавният информационен бюлетин Russia Today съобщи в събота, че тя е избягала с дъщеря си и тяхното местонахождение е неизвестно. Вчера нейното име и снимка можеха да се видят в списък на бегълците от правосъдието, публикуван от вътрешното министерство в Москва.

"Снощи бившата ми съпруга напусна мястото, което съдът й определи за домашен арест, и заедно с 11-годишната ми дъщеря избягаха в неизвестна посока", каза бившият й съпруг Игор Овсянников, който работи в държавната служба. run media, цитиран от Russia Today.

Срокът на домашния арест на Овсяникова трябваше да изтече в събота. Това беше наказание за протеста й през юли, когато тя застана на брега на река Москва срещу Кремъл и издигна плакат, наричащ президента Путин убиец, а войниците му фашисти.

Преди това тя беше глобявана два пъти в отделни случаи за протест срещу войната в Украйна, включително прекъсване на национален новинарски бюлетин през март, крещейки "Спрете войната!", развявайки плакат, призоваващ зрителите да не вярват на държавната пропаганда.

На 4 март, осем дни след нахлуването в Украйна, Русия прие закони срещу дискредитирането или разпространението на "съзнателно невярна информация" за въоръжените сили. Драконовските закони, подписани от Путин, могат да наложат 15 години затвор.

Налице е отлив на независими журналисти и опозиционни активисти от страната. В държавните телевизионни медии също има постоянен поток от оставки и протести. Миналия месец парижкият кореспондент на "Първи канал" Жана Агалакова върна два държавни медала, които получи от Путин. "Г-н президент, вашето ръководство води страната към бездната, смятам вашите награди за неприемливи", пише Агалакова в ръкописна бележка, публикувана във Фейсбук.

Днес.бг