Руски съд постанови да бъде арестувана журналистката Марина Овсянникова, която през март прекъсна централната новинарска емисия на Първи канал на държавната телевизия с плакат против войната в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Интерфакс.

В началото на този месец Овсянникова избяга от домашен арест, а в понеделник нейният адвокат потвърди, че тя е напуснала Русия.

Вчера руски съд постанови телевизионната журналистка да бъде задържана в ареста за 1 месец и 29 дни, след като бъде екстрадирана или задържана в страната.

По-рано този месец съдът отказа да изпълни искането на Следствения комитет на Руската федерация да издаде заповед за арест на Овсянникова, отбелязва Интерфакс.

През август родената в Украйна руска журналистка бе поставена под домашен арест, а жилището й беше обискирано, заради обвинения, че разпространява невярна информация за въоръжените сили на страната, след като протестира сама близо до Кремъл.

Овсянникова може да бъде осъдена на до 10 години в съответствие със закон срещу дезинформацията, приет от руския парламент след инвазията в Украйна./БТА