Станаха ясни тримата кандидати за обществен посредник на Шумен, които ще се явят на последния етап от процедурата по избор – тайно гласуване на сесия на Общинския съвет.

Това са Стоян Стоянов, Цветомир Ковчазов и Катя Шлапатова.

На заседание на Временната комисия днес проведе събеседване с петимата, които участваха в четвъртия пореден конкурс. След жребий те се явиха пред комисията в следния ред: Цветомир Ковчазов, Светлин Стрелков, Антоанета Карастоянова, Катя Шалапатова, Стоян Стоянов.  

На всички кандидати за омбудсман бяха задавани по три еднакви въпроса, свързани с дейността и правомощията на обществения посредник. Според правилата за избор кандидатите се оценяват по шестобалната система, като на Общинския съвет се предлагат първите трима, получили най-висока оценка от членовете на Комисията.

Най-високо оценен днес бе Стоян Стоянов – 4,83. Цветомир Ковчазов получи оценка 4,66 и Катя Шалапатова – 4,47.

Кандидатурите на тримата ще бъдат гласувани от Общинския съвет на сесията му в края на ноември. За да бъде избран един от кандидатите той трябва да получи 28 от гласовете на съветниците.

Постът на обществения посредник на Шумен е вакантен от февруари 2021 г., когато омбудсманът Иван Капралов подаде оставка. След това в четири поредни конкурса не бе избиран човек за мястото.

ШУМ.БГ