Община Шумен ще монтира 3 обществени тоалетни на ключови места в града. За доставката им бе пусната обществена поръчка за 75 000 лв. без ДДС.

Решено е тоалетните да са преместваеми съоръжения, тип контейнер. Те обаче, за разлика от разположените сега на много места в Шумен химически тоалетни, ще бъдат много по-удобни и ще са свързани към канализационната и водоснабдителната мрежи.

Заместник-кметът по строителство на общината инж. Боян Тодоров обясни за ШУМ.БГ, че новите WC-та ще се поставят на места, на които в миналото е имало обществени тоалетни. Единият контейнер ще бъде в Градската градина, а вторият ще е в градинката пред НЧ „Стилиян Чилингиров“ на „Гривица“. За мястото третия все още няма твърдо решение, но се обсъждат пл. „Оборище“ и градинката в Парка на свободата /до паркинга зад Библиотеката/.

Според заданието на обществената поръчка всяка тоалетна-контейнер ще бъде с размер 6х2,4 метра и ще има общо 3 входа – за мъже, за жени и за хора с инвалидни колички. Мъжката част ще има 3 писоара и една кабина с тоалетна чиния, а дамската ще е с 2 кабини. Всяка от частите ще има мивка с топла вода.  

Тоалетните ще са с такса, която ще бъде определена с наредба. Те ще стопанисват и поддържат от ОП „Общински жилища и имоти“ /ОЖИ/.  На всяка ще работи служител на предприятието

„От години няма обществени тоалетни в Шумен, а в Градската градина особено проблемът беше голям. Сега се надявам това да бъде решено, тоалетните са нови, хубави…“, каза директорът на ОЖИ Пламен Инджев.

В България имат представителство две големи чужди фирми, които произвеждат тоалетни в контейнери – EKOTOI и CONTAINEX. Продуктите и на двете отговарят на изискванията на шуменската община.

ШУМ.БГ