Поредният протест в памет на загиналата в катастрофа Светомира събра днес шуменци на кръстовището до Практикер. Поводът за протеста бе изменената мярка за неотклонение на причинилия пътния инцидент Жечко Кюркчиев, от „домашен арест“ в „парична гаранция“.

„Протестът ни днес не е заради изменената мярка на Жечко Кюркчиев, а за това, че в България трябва да се изменят законите и да има съдебна реформа. Прокуратурата спазва всички законови изисквания и няма избор за това, че е променена мярката на Жечко Кюркчиев. Така е записано в законите от 1968 г. и не е променяно до днес. Ние продължаваме да търсим промените, които трябва да настъпят в нашата страна, за да има справедливост в случаи като нашия“, каза пред събралите се бащата на Светомира Анатолий Станчев.

Той се обърна и към съдиите, на които предстои да гледат делото на Жечко Кюркчиев и ги призова, когато започне делото да бъдат по-експедитивни и достатъчно обективни.

Анатолий Стнчев каза още, че семейството му и други такива, които са загубили в катастрофи свои близки, са участвали в работна среща в София, където е изготвена Пътна карта за безопасност с конкретни мерки и срокове как да се намали пътния травматизъм в България. Пътната карта вече е внесена в Народното събрание.

Участниците в мирния протест днес преминаха по пешеходните пътеки, обиколиха  кръстовището, като спряха движението по бул. „Симеон Велики“ в този участък за около десетина минути. На място присъстваха и полицаи.

ШУМ.БГ