С постановление на прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП) мярката за неотклонение на Жечко Кюркчиев, причинил катастрофа, при която загина Светомира, от  "домашен арест" е изменена в "парична гаранция" в размер на 25 000 лв., считано от 29 ноември 2022 г., заявиха за ШУМ.БГ от СГП.

Заместникът на административния ръководител и говорител на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова уточни, че правното основание за промяната на мярката за неотклонение е изтеклият максимално допустим по закон срок от 2 месеца съгласно чл. 63, ал. 4 НПК. Прокурорът се е съобразил със закона, тъй като по закон мярката за неотклонение "домашен арест" трябва да бъде отменена.

Петрова каза още, че обвиняемият е и с мярка за процесуална принуда "забрана за напускане на пределите на Република България", взета с прокурорско постановление от 3 октомври 2022 г. и с отнето свидетелство за управление на МПС.

В знак на несъгласие с взетото от прокуратурата решение за промяна на мярката за неотклонение на Жечко Кюркчиев, близки и приятели на загиналата Светомира, се събират на мирен протест в неделя, 4 декември от 15,00 часа на кръговото кръстовище до Практикер.

ШУМ.БГ