Домовете за стари хора в Шумен и Нови пазар получават възможност да разширят сградния си фонд и да въведат мерки за енергийна ефективност. 

Основната част от средствата се отпускат по Механизма за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз. 

Общините Шумен и Нови пазар са сред 73-те общини, които са конкретен получател по процедурата, което означава, че парите им са гарантирани, стига да подадат проекти. 

 „Получаваме такава възможност, като трябва да се уточни, че се разширява базата, за да се подобри услугата. Капацитетът на Дома в Шумен остава същият от 110 души. Целта е в стая да не бъдат настанени повече от двама човека, както и те да имат по-добри условия в домовете. В ремонтираната част на Дома няма да се извършват дейности. Усилията ни ще бъдат насочени към изготвяне на проект за останалите сгради в района на дома за стари хора“, обясни за ШУМ.БГ заместник-кметът по социални дейности в община Шумен д-р Светлана Маркова. 

В изискванията за кандидатстване е посочено, че проектните дейности, които ще бъдат подкрепени, могат да включват строително-ремонтни дейности, реконструкция, обновяване на сградния фонд, осигуряване на достъп за хора с увреждания до и във сградите, изграждане на инсталации за алтернативни източници на енергия, доставка на оборудване и обзавеждане и др. 

Специален акцент е поставен върху енергийната ефективност, а един от очакваните резултати по мярката е осигуряване на икономии в годишното потребление на първична енергия в Домовете за стари хора. 

Общият бюджет на мярката за България е 189,8 млн. лв. От тях 161,5 млн. лв. са осигурени по Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС, а 28,2 млн. лв. са национално съфинансиране. Минималният размер на безвъзмездно финансиране за един проект е 50 000 лв., като няма ограничение за максималния размер на безвъзмездната финансова помощ. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 17 март 2023 г.

ШУМ.БГ