Канабис и метамфетамин откриха служители на  ОДМВР – Шумен в автомобил, управляван от 21-годишен мъж от град Шумен и с пътници 22-годишен мъж от град Нови пазар и 28-годишен мъж от град Плиска, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Проверката на лек автомобил Пежо, с варненска регистрация е извършена на 4 януари около 22:00 часа на главен път Русе – Варна в близост до град Нови пазар в хода на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления с наркотични вещества.

При направените процесуално-следствени действия в превозното средство са открити плик със суха маса с тегло около 100 грама, която при направен полеви тест реагира на канабис и бурканче с вещество на кристали, което при направен полеви тест реагира на метамфетамин. Тримата са задържани за срок до 24 часа в РУ Шумен. Образувано е досъдебно производство.

След това двамата мъже на 21 и 22 години са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 354А, ал.1 от НК и с постановление на прокурор от Окръжна прокуратура Шумен са задържани за срок до 72 часа. Работата по случая продължава под надзора на прокурор от Окръжна прокуратура Шумен.

По-късно от пресцентъра на Окръжен съд – Шумен съобщиха, че на двамата мъже - М.А.К. на 21 г. и Д.Д.Г. на 22 г. е наложена най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Според съда от събраните до момента доказателства в хода на разследването, може да се  направи извод за съпричастността на двамата към извършване на престъплението, за което са привлечени като обвиняеми – разпространение на наркотици.

Съдът направи извод и, че е налице реална опасност двамата да извършат друго престъпление или да се укрият, а освен това двамата обвиняеми са осъждани, казаха още от пресслужбата на ШОС.

Д.Д.Г. има влязла в сила присъда от началото на 2022 г. за идентично престъпление, за което е осъден на 5 месеца „Лишаване от свобода“ и „Глоба“, изпълнението, на което е отложено за срок от 3 години.

Определенията на Окръжния съд  Шумен подлежат на обжалване и протестиране в 3-дневен срок от днес пред Апелативен съд гр. Варна.

ШУМ.БГ