Общинският съвет в Шумен единодушно с 39 "за" гласува против Бизнес плана на ВиК–Шумен за 2022–2026 година, предвиждащ по-висока цени на водата. 

Решението обаче има по-скоро декларативен характер и не спира ценовия скок, тъй като крайната дума ще има Комисията по енергийно и водно регулиране /КЕВР/. 

Припомняме, че в документа се предвижда още тази година кубик вода да се вдигне до 5,25 лв. с ДДС, през 2024-та да е 5,40 лв. с ДДС, през 2025-та – 5,70 лв., а през 2026-та да достигне 5,77 лв.

В сесийна зала днес не се яви представител на ВиК-Шумен, който да защити Бизнес плана.  
Против него се изказаха представителите на всички политически сили в местния парламент.

Първи бяха от ДПС, които в декларация изтъкнаха, че за последните 4 години ВиК не е успяло да повиши нито качеството на водата, нито е решило проблемите в сектора. Данаил Данчев от БСП подчерта, че няма да подкрепят документа заради предлаганото „прекомерно завишение“ на цената на водата. Борислав Беджев от ГЕРБ също заяви, че групата гласува против. 

На 15-ти февруари Бизнес плана на ВиК ще се гледа на заседание на Асоциацията по ВиК за област Шумен, в която участват всички 10 общини. 

Припомняме, че миналата година "ВиК-Шумен" изготви друг бизнес план, който бе върнат от КЕВР, заради цени над социално допустимите. Новите, твърдят от дружеството, са коригирани и съобразени с препоръките.

ШУМ.БГ