Юристът и бивш заместник-областен управител на Шумен Ивайло Илиев ще бъде председател на Районната избирателна комисия за предстоящите извънредни парламентарни избори. 

Това стана ясно днес на консултациите с политическите сили за определяне състава на РИК. 

Илиев бе председател на РИК и на предишните извънредни парламентарни избори миналата есен. Днес той бе предложен от ГЕРБ-СДС и бе единствен кандидат за ръководния пост. 

Само две бяха и предложенията за двете заместник.-председателски места в Комисията -  „БСП за България“ предложи Мариела Иванова, а „Български възход“ - Марияна Тодорова. 

Единственият спор бе за секретарското място в РИК-Шумен. За него заявка дадоха ДПС и „Продължаваме промяната“, които предложиха съответно Ахмед Джамбазов и Светлин Стрелков. Двете политически формации не промениха позициите си и не беше постигнато съгласие за позицията, затова казусът ще бъде решен от Централната избирателна комисия. Тя има право да промени и другите ръководни позиции, за които вече е постигнато съгласие на местно ниво. 

Шуменската РИК ще бъде от 13 души, включително председателя, двамата заместник-председатели и секретаря. 

За членове на РИК-Шумен предложенията бяха: от ГЕРБ-СДС - Карен Гарабедян, Виолета Вълчева и Силвия Николова, от „Продължаваме промяната“- Надежда Върбева и Милен Митев, от ДПС - Хатидже Исуф, от „Възраждане“- Валентина Нейкова, от коалиция „Демократична България – обединение“ - Мария Василева.

Извънредните парламентарни избори за 49-то Народно събрание ще са на 2-ри април. 

ШУМ.БГ