С ритуално зарязване на лозята край Велики Преслав кметът на града Янко Йорданов и собственикът на “Винекс Преслав” АД Никола Барантиев сложиха днес началото на празненствата по случай празника на винарите Трифон Зарезан. В лозовия масив на компанията водосвет за здраве и плодородие отслужиха отец Николай и отец Неделчо.

„Имахме лек застой, но в последните години лозовите масиви се увеличават и радваме с прекрасните си вина не само местната общност, но и цяла България и извън страната. Тенденцията е да се възстановяват част от старите лозови масиви. Има хора, които продължават да спазват традициите, така че се надявам да се върне славата на великопреславския регион в производството на вино“, каза кметът Янко Йорданов.

Собственикът на “Винекс Преслав” АД Никола Барантиев пък обясни, че миналата година е била значително по-добра от предходните. „Виждат се възможности за излизане от тежката ситуация. Основните тенденции са за повишаване на качеството и постигане на друго ниво на винопроизводството и на високоалкохолните напитки, за които можем да се похвалим, че Преслав е лидер в последните години при износа на винени брендита. Активизираха се стари пазари наши, има и нови. Оптимисти сме“, каза Барантиев. 

Веднага след церемонията в лозовия масив на централния площад на старата столица започна юбилейното 60-то общоградско тържество по случай Трифон Зарезан. 

Организаторите от общината и  НЧ „Развитие 1874“ бяха подготвили богата програма. 

Проведе се и награждаване на победителите в традиционния конкурс “Баш винар”. За наградите тази година се бориха 10 червени вина, 8 бели и 2 розета, произведени с грозде от реколта 2022 от местни винари. За най-добро червено вино бяха дадени две първи награди. Взеха ги Данаил Стойчев и Иван Енчев. Призът за най-добро бяло вино отиде у Светомир Атанасов, а за розе - Данаил Стойчев.

ШУМ.БГ