Възможностите за възстановяване в Шумен на Паметника-портал на 7-ми пехотен преславски полк бяха обсъдени вчера на работна среща при областния управител проф. Христо Христов, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

От София за участие в разговорите са пристигнали ген. Димитър Илиев, директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в Министерството на отбраната и Кристина Алексова, експерт в дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в Министерството на отбраната. 

Присъствали са също кметът на Шумен Любомир Христов, полк. Георги Георгиев, началник на Военно окръжие–Шумен, заместник-областният управител Христо Павлов, заместник-кметът по образование и култура Найден Косев. 
    
Областният управител проф. Христов е представил предложенията за възстановяване на паметника, като е подчертал, че по тази идея се работи от години, но до този момент няма решение. 
    
Генерал Димитър Илиев е заявил, че Паметникът-портал има важно значение за българската военна история и изрази задоволство, че шуменската общественост е активна и работи за реализацията на идеята. 
    
Кметът Любомир Христов подчертал, че през всичките години общината е подкрепяла и продължава да подкрепя идеята за възстановяване на паметника и обеща съдействие относно прилежащата инфраструктура. 

Генерал Димитър Илиев заявил, че ще представи пред Министъра на отбраната всички мнения и варианти, който от своя страна ще вземе крайното решение относно изграждането на паметника.

Припомняме, че за възстановяването на Паметника-портал се заговори през 2015-та година. По първоначална идея паметникът трябваше да бъде завършен през 2016-та за честването на 100 години от Първата световна война и 70 години от края на Втората световна война. За реализирането на проекта Министерството на отбраната отпусна на община Шумен 25 хил. лв. През годините се проведоха многобройни срещи и разговори по темата.

ШУМ.БГ