Николай Малинов, лидер на българското Национално движение "Русофили", обвинен в шпионаж в полза на Русия, санкциониран от САЩ за корупция и кандидат за депутат, откри в Москва учредителен Конгрес на Международното движение на русофилите (МДР) - събитие, което започна, доминирано от представители на руската държава, един след друг един произнасящи речи от трибуната.


Само 15-ина минути след началото на форума Малинов, представян като инициатор на самата идея за такава организация, единодушно бе избран за председател на МДР. Той благодари, съобщи, че започва изграждане на национални структури по различните държави и проверки какви са кадрите, могат ли да работят и да се съберат милион подписа за отмяна на европейските санкции срещу Русия.

Засега не е ясно откъде ще ръководи русофилския интернационал Малинов - от България или от Москва.

Специална поздравителна телеграма имаше от Владимир Путин, слово произнесоха външният министър Сергей Лавров, Константин Косачьов (зам-председател на Съвета на федерацията), който изчете приветствие от председателката на руския Сенат Валентина Матвиенко, както Леонид Слуцки (депутат от Държавната Дума, член на комисията за международни отношения и наследил покойния Владимир Жириновски като председател на Либерално-демократическата партия).

Всички те (без руския президент) са санкционирани от Запада заради решенията, които са взимали за агресията срещу Украйна още от 2014 г. насам.


Всички те в една или друга форма повтаряха известни руски тези за упадъчния Запад, който нападнал Русия и се опитва да я заличи от света и културата, но е дошло време за мобилизация и настъпление. Както и призиви всички чужденци, обичащи Русия, да се обединят (по думите на Мария Захарова, говорителка на външното министерство) около една цел: "да бъдем хора, а не фашисти".


В този дух бе и откриващото изказване на Малинов, според когото светът вече ярко се е разделил на две - "на злото и доброто, на черните сили и на белите сили" и, естествено да си русофил означава да си с доброто, да си за традиционни ценности, силна държава и многополюсен свят. Срещу русофилите била "либералната диктатура", искаща несуверенни държави, сатанистки свят, "джендърски свят", който иска да унищожи човечеството.

По думите му в Москва присъствали 87 души от 42 държави от които 12 от "славянски страни", а движението щяло да представлява отделен фронт за борба с фашизма, т.е. е антифашистко. (организаторите твърдят, че има около 120 участници от 46 държави).

В речта си Лавров между другото каза, че "ценността на русофилството е в това, че ние не призоваваме никого на "свещена война" срещу Запада, срещу кръстоносците, срещу когото и да било. Тази война ни се натрапва.

В залата бяха още известни лица като Александър Дугин и Константин Малофеев, също санкционирани заради пропагандна и подривна дейност - не само идеологическа - в чужбина. Послание изпрати московският патриарх Кирил, благословия имаше от архиепископ Карло Мария Вигано - бивш апостолически представител в САЩ, говори и Пиер де Гол от Швейцария - внук на Шарл де Гол.

Впечатление направи изказването на американския екшън актьор от миналото Стивън Сегал, който каза "Аз съм 100% русофил и милион процента руснак".


По думите му баща му е руснак, който не само познавал своите корени и дълбоко се интересувал от руската култура и литература, предавайки тази любов на близките си. Бях възпитаван в атмосферата на руските традиции и ценности, цялото семейство четеше великите руски класици.

"Да си руснак означава да защитаваш правдата, да се бориш за нея", добави Сегал, който през ноември 2016 г. получи руски паспорт лично от Путин.


Според него "Америка харчи милиарди и милиарди и милиарди долари за дезинформация, лъжи и фалшива преса, като това е предимно кампания за дискредитиране и деморализиране и унищожаване образа и морала на Русия."


"Това е доктрина за мразане на Русия", допълни той и посочи, че всъщност, "над половината хора в Америка действително обичат Русия и обичат руснаците и знаят, че ги лъжат".


Проучване на Gallup, разпространено в понеделник, показа, че вече негативното отношение на американците към Русия се е засилило още повече и положително на страната гледат едва 9%. Това е най-лошият резултат, откакто американската социологическа агенция задава този въпрос от 1989г. в края на СССР.


Само четири държави са падали под 10% одобрение - Иран, Ирак, Северна Корея и сега за пръв път се присъединява Русия. Най-голямото неодобрение (97%) е постигал Ирак през 1991 г. по време на първата Война в Залива.