Търговското представителство към Посолството на САЩ в България и Стопанската камара в Шумен организираха среща с бизнеса от региона и представиха възможностите за партньорства с фирми от Съединените щати. Кметът Любомир Христов и Община Шумен бяха домакини на форума, който се проведе днес в зала 203 в сградата на администрацията.

Това съобщиха от пресцентъра на Община Шумен и допълниха, че на срещата са присъствали представители на бизнеса, на Стопанската камара, на областната и общинската администрация.

По време на събитието са били обсъдени програмите, които представляват интерес за компаниите. Г-жа Мелиса Марсзалек представи програмата SelectUSA, която предлага помощ на федерално и държавно ниво за по-лесен достъп на чуждестранния бизнес в САЩ, за контакти с американски фирми, както и до услугите, свързани с вътрешния пазар, правната система, предимствата, предлагани от различните щати и т.н. Програмата подпомага чуждестранни компании, които искат да разширяват своята дейност в САЩ или такива, които тепърва планират да навлязат на американския пазар.

Търговския съветник към Посолството на САЩ Петър Делин е отбелязал, че търговският обмен между България и Щатите през последните години значително се увеличава и за първи път възлиза на над 2 млд. долара през 2022 г.

“Аргументът на посолството да избере Шумен за тази презентация е успешното индустриално развитие на региона. Искаме да знаем какви са силните и слабите страни на шуменския бизнес, защото една от задачите на нашия отдел е да работим за  насърчаване на партньорството с български компании“, заяви Делин, цитиран от общинския пресцентър.

В обръщението си към участниците в срещата кметът Любомир Христов обяснил, че в региона има предприятия, които вече имат контакти и опит в правенето на бизнес в Щатите и се надява, че днешната днес ще провокира интереса и на други предприемачи. „Благодаря на г-жа Мелиса Марсзалек, търговско аташе към Посолството на САЩ в София, за интереса към Шумен. С възможностите, с които разполагаме, ще съдействаме и ще подпомагаме осъществяването на такива инициативи“, е заявил Любомир Христов.
 
Областният управител проф. Христо Христов е изразил надежда, че след тази среща ще се развие наистина реално сътрудничество между двете страни за доизграждане на Индустриалния парк.

Изпълнителният директор на “Индустриален парк-Шумен” АД Николай Тончев и кметът Любомир Христов са отправили покана към участниците в срещата да разгледат индустриалната зона край Шумен, като са споделили, че ще се радват, ако и втори инвеститор от Щатите прояви интерес да развива своя бизнес тук, казаха още от пресцентъра на Общината.

ШУМ.БГ