150 килограма незаконно добита кора от бял ясен (мъждрян) са намерили в нарушители през изминалата седмица служители на ДГС-Нови пазар. На извършителите са съставени два акта и един констативен протокол по Закона за горите, съобщиха от пресцентъра на СИДП.

Директорът на стопанството инж. Петър Железов коментира, че през последните години се забелязва повишаване на интереса към кората и листата на мъждряна, като те се изкупуват като ценна суровина във всички билкозаготвителни пунктове.

Кората от мъждрян е изключително ценна суровина в химико-фармацевтичната промишленост. Тя е част и от много отвари в народната медицина. Кората се събира рано през пролетта в периода март-май. В нея се съдържат фенолните кумаринови глюкозиди ескулин и фраксин, дъбилни вечества, органични киселини, захароза. Кумаринът ескулин се включва в състава на капиляроукрепващи медикаменти, които се употребяват при повишена чупливост и пропускливост на кръвоносните съдове, хемороиди, разширени вени и др.

От пресцентъра на СИДП съобщиха още, че 321 са проверките на територията на предприятието през празничните дни. Два пространствени кубически метра дърва за огрев и един автомобил са задържани в ДЛС-Шерба. На извършителите са съставени четири акта. От всички стопанства отчитат намаляване на нарушенията в горите през последните седмици.  

ШУМ.БГ