Шестима възпитаници на ППМГ “Нанчо Попович” от Шумен спечелиха златни медали на провелите се в София национални олимпиади по техническо чертане и физика.

Осмокласниците Марио Георгиев Нейков, Лъчезар Бориславов Колев и Евгени Веселинов Маринов окупираха първите три места на олимпиадата по техническо чертане в първа състезателна група (ученици 7 и 8 клас). Златото е за Марио Нейков с 60 точки, среброто е за Лъчезар Колев с 59 т., бронзът - за Евгени Маринов, който събра 58 т.

Първото и второто място във втора състезателна група (ученици от 9-ти до 12-ти клас) заеха отново възпитаници на шуменската математическа гимназия. Златото е за Александра Станиславова Василева, която е в 12-ти клас, а среброто за десетокласничката Александра Юлиянова Янева.

Александра Василева, съученичката й Елизабет Красимирова Янкова от ППМГ, както и Баръш Салих Хайредин от ПГМЕТТ „Христо Ботев“ в Шумен, които също завършиха надпреварата с оценка 6,00, са сред петимата дванайсетокласници, които са лауреати на олимпиадата и имат възможност, чрез отличната си оценка, да кандидатстват във ВУЗ-ове. 

В националния кръг на олимпиадата по техническо чертане участие взеха 99 ученици от 17 населени места в три състезателни групи. Домакин бе НПГПТО „М. В. Ломоносов“, гр. София

118 ученици от 27 училища пък участваха в националния кръг на олимпиадата по физика. Тя също се проведе в София с домакини Регионалното управление на образованието в София-град и 145-о Основно училище "Симеон Радев"

Тук представител на Шумен бе само Даниел Койнов от ППМГ "Нанчо Попович", който спечели  златен медал. Талантът събра 28 от 30 възможни точки. Той реши 3 задачи в групата на учениците в десети клас и спечели първото място в конкуренцията на 21 финалисти от цялата страна.

ШУМ.БГ