Знамената на България, на Европейския съюз и на Шумен бяха издигнати тържествено днес пред сградата на общината за Деня на Шумен – 11 май.

Направиха го Тихомир Трифонов, директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Царев брод, курсант старшина Димитър Димов от НВУ „Васил Левски“, Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“, Татяна Карова, автор на книги, редактор и публицист. И тримата са носители на Наградата на Шумен за 2022 г.

След този ритуал пред сградата на общината бе представен и специално подготвен спектакъл за буквите и книжовността. Бе отслужен и молебен за мир и благоденствие на Шумен и жителите му.

Тържеството за Деня на Шумен започна малко по-рано с литийно шествие с иконата на светите братя Кирил и Методий от пл. “Кристал” до сградата на общината. Шествието бе водено от архиерейския наместник отец Димитър и свещеници от Шуменската епархия. В него се включиха още музикантите от Градския духов оркестър, студенти от медицинския филиал, деца и младежи от градините и училищата.

С шествието бяха отбелязани 210 години от организирано градско честване на светите братя Кирил и Методий през 1813 г., което според писмени документи е най-ранното досега документално засвидетелствано празнуване на солунските братя през епохата на Възраждането.

Факт, който дава основание на шуменци да изберат датата 11 май за свой празник.

Пред общината шествието бе посрещнато от кмета на града Любомир Христов,  председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, общински съветници, делегации от Браила, Румъния и Дебрецен, Унгария, граждани на Шумен.

“Приемете моите най-сърдечни поздравления по случай празника на Шумен – 11 май. Верни на духа на нашия град отбелязваме този ден с уважение и признателност към делото на духовници и революционери, творци, книжовници и просветители, превърнали Шумен в един от най-важните културни центрове по българските земи през Възраждането.

Шумен е град със славно минало и европейско бъдеще. Град на хората, които и днес творят, прокарват пътища, строят красиви сгради, откриват фабрики, оживяват театри, библиотеки и читалища. И само ако сме заедно, с обща кауза, както са го правили предците ни, можем да продължим тяхното дело и да напишем нашата нова история. Честит празник!”, каза в словото си кметът Любомир Христов.

По-рано през деня в училищата и детските градини се проведе традиционният „Час по родолюбие“, в който учениците се запознаваха с историята на 11 май и защо датата е избрана за празник на Шумен. За поредна година във Второ основно училище „Д-р Петър Берон“ се състоя състезание по правопис и краснопис за ученици от първи и втори клас. Победителите в него ще бъдат наградени в 18.00 часа в парка до Общината. Там забавленията за децата на Шумен ще продължат с анимация, игри, викторини и много танци.

От 20.00 часа на открита сцена пред сградата на Общината започва празничният концерт за Деня на Шумен с участието на „Destiny“ квартет и популярния поп изпълнител Владимир Ампов – Графа. Вечерта ще завърши със заря, която ще озари небето над Шумен в 22.00 часа.

ШУМ.БГ