Шуменският окръжен съд разпореди спиране на действията по преустановяване на електроснабдяването на ВиК-Шумен. Обезпечителната заповед е на основание частно търговско дело, заведено от водоснабдителното дружество срещу доставчика на ток „Кумер“ ООД. 

От документа става ясно, че ВиК-Шумен съди „Кумер“ за сумата от 1,450 млн. лв., която се явява търговска надбавка по техен договор. Съдия Константин Моллов е постановил срок един месец, считано от 18.05.2023 г., в който ВиК да предяви иска си. През този период токът на ВиК не може да бъде спиран.

Същевременно в София текат преговори между страните за уреждане на спора. От пресцентъра на Областна администрация съобщиха, че днес ще има разговор между „Водоснабдяване и канализация-Шумен“ ООД,  Български ВиК Холдинг ЕАД и „Кумер“ ООД за сключване на споразумение за уреждане на техните търговско-правни отношения. 

Също днес областният управител проф. Христо Христов ще проведе среща във Варна с министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков и заместника му Николай Шушков, на която ще ги запознае подробно с кризата във „Водоснабдяване и канализация-Шумен“ ООД. 

Припомняме, че заради неплатени сметки за електроенергия от 17-ти май доставчикът на ток „Кумер“ ООД стъпаловидно започна прекъсване на електроподаването към помпените станции на ВиК. Следващото спиране на тока бе предвидено за понеделник, 22 май. 

ШУМ.БГ