По инициатива на областния управител проф. Христо Христов се проведе среща относно състоянието на ВиК-Шумен, съобщиха от пресслужбата на Областна администрация.

 В нея са участвали кметовете на общини и председателите на Общинските съвети в област Шумен, изпълнителният директор на „Български ВиК Холдинг“ ЕАД Ирена Георгиева, заместник-областният управител Христо Павлов, управителят на „Водоснабдяване и канализация-Шумен“ ООД Иван Пушкаров, експерти. 

За срещата медии не бяха уведомени. 

От пресцентъра на Областна администрация информираха, че изпълнителният директор на „Български ВиК Холдинг“ ЕАД Ирена Георгиева и управителят на ВиК Шумен Иван Пушкаров са заявили, че „са взети мерки да няма спиране на водоподаването към абонатите, има сключени споразумения за разсрочено плащане с Енерго Про и Електроразпределение СЕВЕР АД, като все още се водят преговори за споразумение с фирмата-доставчик на електроенергия „Кумер“ ООД“. 

Предприети били мерки и за реализиране на икономия на електроенергия, подобряване на отчетността и събираемостта на задълженията, закупуване на нови помпи. 

Представителите на местната власт били единодушни, че „проблемите във ВиК-Шумен са от много години, дружеството е в тежко финансово състояние и предлаганата в бизнес плана по-висока цена на водата няма да реши проблемите“.

Техните искания са в спешен порядък да бъде изготвена оздравителна програма на ВиК-Шумен с цел стабилизиране на дружеството, да бъде подпомогнато финансовото състояние на ВиК-Шумен от страна на „Български ВиК Холдинг“ ЕАД, за следващото заседание на общото събрание на Асоциацията по ВиК да бъде представена справка за финансовото състояние на ВиК-Шумен към момента на назначение на последните двама управители на дружеството, а протокол от срещата да бъде изпратен до министъра на регионалното развитие и благоустройството и до ръководството на „Български ВиК Холдинг“ ЕАД.

Припомняме, че заради неплатени сметки за ток на 17-ти и 18-ти май Енерго Про спря електрозахранването на ВиК по искане на доставчика „Кумер“ ООД. После водоснабдителното дружество си извади обезпечителна заповед от съда, която забранява преустановяване на електроснабдяването за месец. 

ШУМ.БГ