Хиляди шуменци се включиха днес в празненствата по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура 24 май.

По традиция празникът започна с шествие, което тръгна в 10,00 часа от площад „Кристал“ и премина по бул. “Славянски” до сградата на община Шумен. Блоковете бяха водени от ученици от различни шуменски гимназии, носещи образите на Светите братя Кирил и Методий, както и от музикантите от Градския духов оркестър. След тях бяха народни представители, областният управител, заместник-кметовете на Шумен, общински съветници и ръководители в сферата на образованието и културата.

В шествието участваха всички детски градини в община Шумен, училища, Шуменският университет, Филиала на Медицинския университет в Шумен, УСШ и ОДК, които бяха групирани в 46 блока. Пред сградата на общината всеки от блоковете премина с тържествен марш. 
В празничната програма участваха детските танцови ансамбли „Веселяче“, „Пъргавелче“ и „Звънче“, детският хор „Бодра песен“, смесеният хор „Проф. Венета Вичева“ и хор „Планинско ехо“.

Чрез пресслужбата си, поздрав към шуменци за големия празник отправи кметът на общината Любомир Христов. В него се казва: „Денят на светите братя Кирил и Методий е трайно вписан в националната ни памет. Ден на истински и неподправени вълнения, които завладяват с еднаква сила и млади, и стари под звуците на химна „Върви, народе, възродени“. Ден на поклон и признателност, ден на спомен за отминало величие и надежда за по-добро бъдеще за нашия народ. Бъдете здрави и благословени. Честит празник!“

ШУМ.БГ