Русия ще трябва да нанесе изпреварващ удар, ако Западът предостави на Украйна ядрени оръжия, заяви заместник-председателят на руския Съвет за сигурност и бивш президент на страната Дмитрий Медведев, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Съществуват необратими закони на войната. Ако се стигне до ядрени оръжия, ще се наложи да бъде нанесен изпреварващ удар", заяви Медведев. Той изрази мнение, че "англосаксонците" не разбират това докрай и смятат, че няма да се стигне дотам.

"При определени условия ще се стигне", подчерта бившият президент. Според него има вероятност САЩ и ЕС да доставят на Украйна не само изтребители Ф-16, но и ядрено оръжие.

Медведев изрази това мнение в разговор с журналисти по време на посещението си във Виетнам, отбелязва ТАСС.

"Европа се е побъркала. САЩ като цяло действат в съответствие със своите прагматични интереси. Те не воюват, а правят пари. Опитват се да унищожат един вековен враг", подчерта руският лидер. "Що се отнася до Европа, за мен това е една невероятна история. Те продължават да нагорещяват ситуацията с решенията си".

Той не изключи възможността Киев да получи и самолети, и ядрени оръжия.

Медведев изрази също така и мнението, че с някои от последните си изявления Киев проучва готовността на украинската общественост да приеме разделяне на страната, по подобие на Корея, отбелязва ТАСС.

БТА