Стената на големия язовир „Нова Каховка“ в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна е била разрушена и територията по поречието на река Днепър се наводнява, съобщи ТАСС, като се позова на неназован източник.

По думите на източника нощта е била спокойна и не е имало въздушни удари по язовира през нея. 

Украинското министерство на вътрешните работи призова жителите на 10 селища на десния бряг на реката и на части на град Херсон да съберат необходимите документи и домашни животни, да изключат електроуредите и да напуснат района, предаде Асошиейтед прес. Ведомство предупреди и за възможна вълна на дезинформация.

Друга държавна осведомителна агенция РИА Новости съобщи, като се позова на назначения от Москва кмет на Нова Каховка, че горната част от стената е била разрушена при обстрел. Данните не могат да бъдат проверени чрез независим източник.

Ръководителят на Херсонската областна военна администрация Олександър Прокудин заяви във видообръщение, публикувано в Телеграм малко преди 07:00 ч. сутринта (и българско време), че „руската армия е извършила поредния терористичен акт“, и предупреди, че водата ще достигне „критични нива“ до пет часа.

За разрушаването на стената потвърди и оперативно командване „Юг“ на украинската армия, цитирано от агенция УНИАН. От въоръжените сили на Киев обвиниха руските войски, че са взривили язовира, и добавиха, че се изяснява степента на разрушенията, скоростта и обемите на водата, която изтича, както и районите на вероятното наводнение.

БТА