Словения стана непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за 2024-2025 г. след гласуване в Ню Йорк днес, съобщи словенската телевизия РТВ Сло.

„Днес е голям ден за Словения – избрани сме за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Горда съм с изключителния резултат, който е плод на много работа“, написа външната министърка на Словения Таня Файон в Туитър.

Кандидати за непостоянно членство в Съвета за сигурност на ООН за региона на Източна Европа бяха Словения и Беларус, като Словения спечели със 153 гласа, докато Беларус получи само 38.

За региона на Африка новите непостоянни членове са Алжир и Сиера Леоне, за Азия-Океания – Южна Корея, за Латинска Америка и Карибите – Гвиана.

В гласуването участваха 181 страни, като за осигуряване на непостоянно членство бяха нужни две трети от гласовете, или 128 гласа. Гласуването е анонимно. Мандатът на новоизбраните непостоянни членове започва на 1 януари 2024 г. и приключва на 31 декември 2025 г.

По-рано Файон коментира, че Словения би могла много да допринесе като член на Съвета за сигурност.

„Чувствам, че това е проект, към който Словения би могла да допринесе много – политически, икономически, с контакти между хората“, посочи Файон и допълни, че членството на Словения в Съвета е национален проект. „Тези, които не разбират това, се поставят от някаква друга страна на историята“.

Това е третият път, в който Словения се кандидатира за непостоянно членство. През 1997 г. тя спечели мястото си в Съвета за сигурност срещу Република Северна Македония. През 2011 г. обаче, след 16 кръга на гласуване, които не осигуриха нужното мнозинство гласове за нито един от кандидатите, Словения се оттегли в полза на конкурентката си Азербайджан.

Беларус не е била член на Съвета за сигурност на ООН досега. Тя обяви кандидатурата си за мандат 2024-2025 още през 2007 г.

БТА