Франция обмисля забрана върху инсталирането на нови системи за отопление на газ като част от усилията да се справи с климатичните промени, според информация в медиите, цитирана от ДПА.

Френският вестник "Паризиен" обяви днес, че енергийното министерство на страната ще се консултира по темата с политици и представители на индустрията до края на юли.

Не става дума за задължителна замяна на системите за отопление на газ, а по-скоро за постепенен преход, според френското правителство.

За да изпълни ангажиментите си в областта на климата до 2030 г., Франция трябва да ускори замяната на системите за отопление на петрол и газ с термопомпи.

Системите за отопление на газ са забранени за нови строителни проекти във Франция от 2022 г. Те са изключени и от държавните субсидии за саниране.

Емисиите въглероден диоксид от градоустройството във Франция са били до 75 милиона тона през 2021 г. и трябва да се понижат до 30 милиона тона до 2030 г., за да се изпълнят климатичните цели, съобщи правителството.

Понастоящем сградите са отговорни за 18 на сто от емисиите парникови газове във Франция, а 60 на сто от тях са от отопление на газ.

В Германия подобна инициатива за преход към по-зелени източници на енергия се оказа твърди спорна.

Според проектозакон всяка новоисталирана система за отопление в Германия трябва да бъде захранвана с 65 на сто зелена енергия до 2024 г., но и колкото е възможно по-бързо.

В Германия обаче имаше широкоразпространени опасения, че подобна забрана за инсталиране на нови системи за отопление на газ и петрол може да доведе до покачване на цените.

БТА