Голямото изкуствено езеро с вода за охлаждане на Запорожката АЕЦ е пълно и запасите ще стигнат за месеци напред, обяви Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирана от Ройтерс.

Езерото се намира близо до Каховската ВЕЦ, чиято язовирна стена бе разрушена във вторник. То обикновено черпи вода именно от язовира.

По-рано генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси заяви, че няма непосредствена опасност за Запорожката АЕЦ, но обеща базираният във Виена ядрен регулатор на ООН да провери бързо нивото на водата в басейна за охлаждане, информира БТА.

Русия превзе Запорожката АЕЦ в Югоизточна Украйна през март миналата година - малко след пълномащабната си инвазия в съседната държава. Оттогава най-голямата атомна електроцентрала в Европа спорадично е обстрелвана, което предизвика опасения от евентуална ядрена катастрофа.

Украйна и Западът обвиниха Русия, че е взривила умишлено язовирната стената на Каховската ВЕЦ, наводнявайки редица населени места надолу по течението на река Днепър. Москва от своя страна твърди, че стената е разрушена при украински обстрел.

Украйна по принцип е подготвена за сценарии като разрушаване на язовирната стена на Каховската ВЕЦ, отбелязва Ройтерс.

Рафаел Гроси обаче предупреди, че ситуацията с ядрената безопасност в Запорожката АЕЦ е станала още по-тежка и непредсказуема.

Киев и Москва продължиха да се обвиняват взаимно за разрушаването на язовирната стена на водноелектрическата централа и на извънредния Съвет за сигурност на ООН. Съединените щати от своя страна казаха, че "не са сигурни" кой е отговорен, но заявиха, че няма логика украинските власти да причинят подобна трагедия на собствения си народ, предаде Ройтерс.

Заседанието бе свикано по искане както на Русия, така и на Украйна. Двете страни вече се обвиниха взаимно за разрушаването на язовирната стена, причинило наводнения в редица населени места надолу по течението на река Днепър. В резултат има риск за общо 42 хиляди души, в райони под контрола както на Киев, така и на Москва.

На заседанието постоянният представител на Украйна при ООН Сергий Кислиця обвини Русия в "терористичен акт срещу критична украинска инфраструктура", без да предостави доказателства в подкрепа на своята теза. "Физически е невъзможно да взривим по някакъв начин (язовирната стена) отвън чрез обстрел - тя е била минирана от руските окупатори и те я взривиха", заяви Кислиця.

Руският постоянен представител при ООН Василий Небензя от своя страна обвини за катастрофата Киев, също без да подкрепи твърденията си с доказателства. Украйна се опитва да създаде "благоприятни възможности" за прегрупиране на свои военни части, за да продължи контраофанзивата си, увери Небензя.

Попитан от репортери преди заседанието дали Съединените щати знаят кой е виновен за разрушаването на язовирната стена, американският заместник-постоянен представител при ООН Робърт Уд отговори: "Изобщо не сме сигурни, надяваме се да имаме повече информация през следващите дни." В същото време той добави, че "няма смисъл" Украйна да наводнява собствената си земя и да принуждава десетки хиляди свои жители да напуснат домовете си.

По-рано вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че световната организация не разполага с каквато и да било информация как е била разрушена язовирната стена. В същото време Гутериш обаче определи случая като "поредната опустошителна последица от руската инвазия в Украйна".

Европейският съюз ще предостави "необходимата помощ" на Украйна след частичното разрушаване на Каховската ВЕЦ в южната част на страната, заяви украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба след телефонен разговор днес с върховния представител на блока за външната политика и сигурността Жозеп Борел, предаде Франс прес.

"ЕС е готов да предостави необходимата помощ (включително хуманитарна) за смекчаване на последиците от тази катастрофа, причинена от Русия", написа Кулеба в "Туитър".

Междувременно посланикът на Белгия в Москва бе извикан в руското министерство на външните работи в знак на протест срещу предполагаемата употреба от Украйна на белгийски оръжия за атаки в Русия, предаде Франс прес.

Руската страна е протестирала остро срещу "употребата на оръжия, произведени в Белгия, от диверсионни групи, които извършиха терористични атаки в Белгородска област", съобщи руското външно министерство. В комюникето се напомня, че "Русия на няколко пъти е предупредила за опасността от снабдяване на украинските въоръени сили със западни оръжия и оборудване, които (след това) да се разпространят неконтролирано".

Dir.bg