Бившият американски вицепрезидент Майк Пенс официално започна кампанията си за спечелване на номинация на Републиканската партия за президент с видеообръщение, в което обеща, че "предстоят най-добрите дни за най-великата нация в света", предаде Асошиейтед прес. 

"Различните времена изискват различно лидерство", подчерта Пенс, който в продължение на четири години беше вицепрезидент на Доналд Тръмп.

Видеото беше излъчено по "Фокс нюз" и в "Туитър" часове преди Пенс да даде старт на кампанията си с публична изява в град Де Мойн, щата Айова.  

"Би било лесно да остана настрана, но аз не съм възпитан по този начин. Ето защо днес заставам пред Бога и пред семейството си и заявявам, че се кандидатирам за президент на САЩ“, заяви Пенс.

Той и екипът му смятат, че Айова е ключов щат, понеже там ще се произведат първите избори за номинацията на Републиканската партия. В щата живеят много евангелисти, които Пенс разглежда като част от естествената си електорална база. 

Кампанията на Пенс ще бъде тест за желанието на републиканците да изберат социално-консервативен, умерен в поведението си и дълбоко религиозен кандидат, който осъди популистката вълна в Републиканската партия от времето на Тръмп. Резултатите също така ще покажат дали Пенс все още има политическо бъдеще, предвид събитията от 6 януари 2021 г. и с оглед на факта, че много голяма част от гласоподавателите на Републиканската партия все още вярват, че Джо Байдън е спечелил президентските избори с измама, а Пенс е разполагал с правомощията да отхвърли резултатите от вота. 

Пенс един от най-известните кандидати на Републиканската партия, които влязоха в надпреварата. Досега кандидатурите си обявиха Доналд Тръмп, губернаторът на Флорида Рон Десантис, бившият посланик на ООН Ники Хейли, сенаторът на Южна Каролина Тим Скот, бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи и бившият губернатор на Арканзас Ейса Хътчинсън.

БТА