Британският министър-председател Риши Сунак ще се срещне днес с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом за преговори, по време на които ще изрази безрезервната си подкрепа за Украйна, предаде Франс прес.

В началото на двудневното си посещение във Вашингтон премиерът заяви, че през втората половина на годината Обединеното кралство ще проведе първата в света среща на високо равнище, на която основна тема да бъде изкуственият интелект.

"Изкуственият интелект има невероятен потенциал да трансформира живота ни към по-добро. Трябва обаче да сме сигурни, че се развива и използва по безопасен и сигурен начин", каза Сунак.

"Неведнъж в историята сме изобретявали нови технологии, които да променят парадигмата, и сме ги използвали за доброто на човечеството. Ето това трябва да направим отново", допълни премиерът на Великобритания.

Миналия месец на срещата си в Япония страните от Г-7 също призоваха за действия по отношение на изкуствения интелект. Сунак настоява за бъдещ глобален регулатор на изкуствения интелект, който да бъде базиран в Лондон.

"Великобритания е в добра позиция да играе водеща роля. След САЩ вероятно ние сме водещата държава сред демоктаричните страни, що се отнася до изкуствения интелект. Имаме способността да въведем правилните регулации, за да защитим гражданите си", каза Сунак пред "Толк Ти Ви".

Очаква се темата за войната в Украйна да е водеща в разговорите му с Байдън. Великобритания и Съединените щати оказват силна военна подкрепа за Киев.

Посещението на Сунак се осъществява, докато Русия и Украйна се обвиняват взаимно за взривяването на големия язовир "Каховка", което предизвика опустошителни наводнения.

Всяко умишлено нападение срещу язовира би представлявало "най-голямата атака срещу гражданска инфраструктура в Украйна от началото на войната и би демонстрирало новото дъно на руската агресия", заяви Сунак пред репортери на борда на самолета си от Лондон.

До момента САЩ и Великобритания не са установили чия е вината за взривяването на язовирната стена в Южна Украйна.

В интервю за Ай Ти Ви обаче Сунак каза, че Русия продължава "целенасочената си стратегия, с която е взела под прицел гражданската инфраструктура".

"Грешно е, варварско е и е ужасяващо. Ето защо им оказваме такава силна подкрепа и ще продължим да го правим", каза той за украинците.

Сунак също така говори за британския министър на отбраната Бен Уолъс като кандидат за ръководител на НАТО преди срещата на върха на западния военен съюз, която ще се проведе следващия месец в Литва, като премиерите на Дания и Естония също се разглеждат като претенденти за лидер на НАТО.

Настоящият генерален секретар Йенс Столтенберг ще се оттегли от поста си в края на октомври тази година.

Запазване на надеждите за търговията

Ден преди да се срещне с Байдън Сунак разговаря и с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, който се изказа възторжено за дългогодишния военен алианс.

"Когато връзката ни е по-силна, светът е по-безопасно място и демокрацията расте", заяви Маккарти.

Въпреки широката подкрепа, която САЩ оказват на Великобритания, след Брекзит Сунак почти се е отказал от търговско споразумение с правителството на Байдън, което не проявява голям ентусиазъм.

Сунак изтъкна военния съюз между САЩ и Обединеното кралство, с който обясни икономическите отношения между двете страни.

"Точно както оперативната съвместимост между армиите ни даде предимство на бойното поле пред нашите противници, така и по-голямата икономическа оперативна съвместимост ще ни даде решаващо предимство през следващите десетилетия", заяви Сунак.

Премиерът настоява за облекчения за производителите на автомобили в Обединеното кралство от страна на САЩ чрез по-голям достъп до важни полезни изкопаеми, използвани в акумулаторите, след като Законът за намаляване на инфлацията на Байдън предложи огромни субсидии на компании с дейност в САЩ.

По-късно Сунак гледа мача на бейзболния отбор "Вашингтон Нешънълс" срещу "Аризона Даймъндбекс" по време на втория годишен "Ден на приятелството между Обединеното кралство и САЩ", с който се отбелязват 238 години от установяването на дипломатически отношения.

Запаленият състезател по крикет обаче се въздържа от възможността да хвърли церемониалното първо подаване - за да не се изчерви, ако хвърлянето се обърка пред хиляди хора.

БТА