Жълтата мъгла, предизвикана от дима от стотиците горски пожари в Канада, обхвана днес значителна част от територията на САЩ, предаде Ройтерс.

Смогът предизвика опасност от появата на дихателни проблеми и доведе до анулиране на полети, като милиони американци ще останат засегнати поне до края на седмицата.

Националната метеорологична служба на САЩ удължи с още един ден предупрежденията за влошено качество на въздуха по Източното крайбрежие - от Нова Англия до Южна Каролина, както и в някои щати в Средния Запад, включително в Охайо, Индиана и Мичиган.

Здравните власти в повече от 10 щата предупредиха, че стоенето на открито може да доведе до респираторни проблеми заради високите нива на фини прахови частици във въздуха.

Много жители на Ню Йорк, Вашингтон и други големи градове, които също бяха посъветвани да си останат вкъщи, си сложиха маски и побързаха да се снабдят с пречистватели за въздух.

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул заяви, че един милион маски N95 ще бъдат на разположение в държавните учреждения. Град Ню Йорк затвори плажовете, а кметът Ерик Адамс каза на жителите да стоят на закрито, доколкото е възможно. Зоологическите градини в Бронкс и Сентрал парк затвориха по-рано и вкараха животните си вътре.

Заради мъглата, която се появи във вторник следобед, авиационните служби Ню Йорк и Филаделфия вече втори ден отлагат полети от североизточната част на САЩ, Средноатлантическия регион и Охайо.

Всички полети за летище "Нюарк" - едно от най-големите, обслужващи Ню Йорк - бяха отложени.

Северната част на САЩ не е била засягана толкова тежко от дим, предизвикан от горски пожари, от над 20 години.

Гъстият дим сана причина Белият дом да отложи планирано за тази вечер празненство по повод Месеца на гордостта, посветен на ЛГБТК+ общността, съобщи още Ройтерс.

Събитието, което е замислено като на най-голямото честване по случай Месеца на гордостта в историята на Белия дом, се отлага за събота. Домакин ще бъде президентът Джо Байдън.

Какви са прогнозите

Метеорологичната обстановка благоприятства навлизането на дима на територията на САЩ, обясниха от Националната метеорологична служба.

Очакваните дъждове през уикенда или в началото на следващата седмица ще помогнат за изчистване на въздуха, но по-сериозно облекчение ще дойде след ограничаване или потушаване на пожарите.

Помощ за Канада

Представители на Канада се обърнаха за помощ към други държави в борбата с над 400 пожара в цялата страна, които вече принудиха 20 000 души да напуснат домовете си. Въздух с опасни нива на замърсяване се разпространи в района на Ню Йорк, централната част на щата Ню Йорк и части от Пенсилвания и Ню Джърси, засягайки милиони хора.

Над 950 пожарникари и друг персонал са пристигнали от САЩ, Австралия, Нова Зеландия и Южна Африка, а скоро се очакват още, съобщи говорителка на Канадския междуведомствен център за горски пожари.

Президентът на САЩ е изпратил в Канада над 600 пожарникари и оборудване, заяви говорителка на Белия дом.

Дир.бг