Президентът на САЩ Джо Байдън и британският премиер Риши Сунак подписаха днес нова "Атлантическа декларация" за укрепване на двустранното икономическо партньорство, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Лидерите на двете страни близки съюзници се срещнаха в Белия дом във Вашингтон. Подписаната от тях декларация предвижда засилване на сътрудничеството между Съединените щати и Обединеното кралство с цел справяне с най-големите икономически предизвикателства.

Съгласно плана Вашингтон и Лондон ще укрепят своите вериги за доставки и ще разработват технологии на бъдещето, съобщиха от канцеларията на Сунак, цитирана от Ройтерс. САЩ и Великобритания също така договориха ново партньорство в областта на използването на атомната енергия за цивилни цели. Освен това всяка от двете страни ще инвестира в индустрията на другата.

Новото икономическо партньорство между Съединените щати и Обединеното кралство има за цел да отговори на големите геополитически предизвикателства на нашето време, най-вече на амбициите на Китай, отбелязва Франс прес. Особен акцент е поставен върху сътрудничеството в отбранителната промишленост и снабдяването с метали, необходими за енергийния преход.

Британският премиер обяви, че с американския президент са се договорили още да работят заедно за безопасността на изкуствения интелект (ИИ), предаде още Ройтерс.

"Обединеното кралство очаква с нетърпение да бъде домакин на първата световна среща на върха за безопасността на ИИ по-късно тази година, за да можем да се възползваме от необикновените възможности на тази нова технологична ера, и да го направим с увереност", каза Сунак.

Байдън от своя страна даде да се разбере, че Украйна ще получава "необходимите средства" за своята отбрана "колкото е необходимо", съобщи Франс прес.

БТА