19-годишният Жечко Кюркчиев ще прекара 3 години и 4 месеца в затвор при първоначален общ режим  заради причинената от него катастрофа, при която на 28-ми септември м.г. загина 23-годишната Светомира Станчева.

Присъдата произнесе днес председателят на съдебния състав от Шуменския окръжен съд Димчо Луков.

Наказанието е след редукцията, предвидена за дела, водени по съкратеното следствие след признаване на вината, като присъдата се намалява с 1/3.

Държавното обвинение искаше 6 години лишаване от свобода ефективно, които да се редуцират до 4. Адвокатът на Кюркчиев поиска наказание под минимума от 3 г. и с отложено изтърпяване.

Присъдата включва също 5 години и 4 месеца лишаване от свидетелство за управление на превозно средство. Осъденият трябва да заплати и малко над 18 хил. лв. адвокатски и съдебни разноски.

На излизане от съдебната зала защитникът на Жечко Кюркчиев адвокат Ивайло Йорданов заяви, че тепърва ще се преценява дали присъдата ще бъде обжалвана.

От своя страна прокурор Василена Анастасова от Софийска градска прокуратура и бащата на Светомира – Анатоли Станчев, заявиха, че са доволни от размера на наказанието.

По-рано днес във второ заседание в Окръжен съд – Шумен бяха изслушани показанията на две вещи лица - психиатър и психолог от варненската болница „Света Марина“, както и на свидетел, повикан от адвокатите на жертвата. Заключението на медиците е, че в момента Кюркчиев страда от „разстройство в адаптацията“, което представлява тревожно-депресивно състояние. Фазата, през която преминавал в момента, е „на вина и идентификация с пострадалите“. Започналата през май психотерапия засега давала малък ефект.   

Адвокатите на семейството на жертвата се солидаризираха с исканото от прокуратурата наказание от 6 г. Заявиха, че не са налице смекчаващи вината обстоятелства, като подчертаха, че ниско или условно наказание би създало у обществото усещане за липса на правосъдие.

В пледоарията си днес адвокат Ивайло Йорданов заяви, че по отношение на подзащитния му Кюркчиев има най-малко 6 смекчаващи вината обстоятелства. Заради това той поиска наказание под минимума и с отложено изтърпяване.

Припомняме, че обвинителният акт е за причиняване на смърт по непредпазливост по чл.343, ал.4 от НК във вр. с чл.343, ал.3 от НК във вр. с чл.343, ал.1, ч.“б“ и „в“ от НК във вр. с чл.342, ал.1 от НК, като минималното наказание е 3 г.

Йорданов добави, че Кюркчиев е млад човек, с чисто досие, отличен успех в училище, приет е да следва в университет във Варна и не би следвало да му отнемат шансовете да се развива. Подчерта, че подсъдимият се разкайва, взел си е поуките и „никога повече в живота си няма да кара кола с превишена скорост“.

“От съда желая честна и условна присъда, за да бъда до семейството си”, бяха единствените думи днес на обвиняемия Жечко Кюркчиев.

Присъдата на Шуменския окръжен съд може да се обжалва в 14-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

ШУМ.БГ