4 кг кокаин, 130 таблетки екстази и 12 г канабис намериха в тайник на автомобил криминалисти от Областната дирекция на МВР в Шумен. Задържан за 24 часа е 52-годишен мъж с инициали С.Н.А, с адресна регистрация в София, който шофирал автомобила.

Кримрналистите започнали работа след получен оперативен сигнал и на 23 юни около 13,00 часа на пътя Силистра – Шумен, в района на 7-ми километър спрели за проверка Фолксваген Джета със софийска регистрация. При претърсване на монтирана на джанта резервна автомобилна гума намерили 4 пакета с около 4 кг пресовано твърдо вещество, което при полеви тест реагирало на кокаин.

За работата по намиране на дрогата и за задържането на обвинения за разпространение на наркотици днес пресконференция дадоха директорът на ОД МВР ст. комисар Георги Гендов и окръжният прокурор Орлин Куздов.

“Това е най-голямото количество кокаин, което е задържано на територията на нашата дирекция досега. По пазарни цени говорим за над половин милион лева. В зависимост от процентното съдържание на наркотичното вещество, което тепърва ще се изследва, от 1 гр наркотик се формират межди 2 и 4 дози.”, каза ст. комисар Гендов.

“След получената от полицията информация под надзора на Окръжна прокуратура е започнато разследване за престъпление по чл. 354 ал. 1 от НК, според който  се дава наказание от 2 до 8 г. затвор и задължително глоба от 5000 до 15 000 лв.” каза прокурор Куздов.

Той допълни, че задържаният е осъждан 3 пъти, ефективно е лежал за 2 г. и 11 месеца, Осъждан е за изнудване, за участие в организирана престъпна група и за фалшифициране на документи.

“В хода на разследването вероятно ще му бъде повдигнато и друго обвинение във връзка с наркотичните вещества, защото към сегашния момент не можем да кажем повече за състава и качеството на наркотика. Това ще бъде изяснено след експертиза” каза още председателят на Шуменската прокуратура.

Още днес ще има прокурорско постановление за задържането на С.Н.А за 72 часа. След това прокуратурата ще иска и постоянен арест. “Той е осъждан, роден е в Кърджали, пребивава постоянно в Белгия и при тези данни този човек не бива да е на свобода. Тези негови движения говорят и че може да се укрие” обясни мотивите за исканата мярка за неотклонение “задържане под стража” Орлин Куздов.

ШУМ.БГ