Шуменската Междуведомствена комисия за бедствия и аварии е проверила 21 участъка от реки и речни корита и е установила, че близо половината от тях се нуждаят от почистване с оглед на превенцията и недопускането на наводнения, но средства за това няма.

Това стана ясно днес на заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, който се проведе в сградата на Областна администрация.

Комисията е поставила изисквания за почистване на девет от проверените речни участъци, а единия от тях Областна администрация е почистила със собствени средства. За останалите 8 участъка са подадени искания за финансиране към Министерски съвет и Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане, като е пристигнал отговор от МС, че подадените заявления за финансиране на участъци не са първи приоритет и не са осигурени средства от бюджета.

В изпълнение на заповед на областния управител Христо Христов са били проверени 70 от общо 88 язовира, като останалите ще бъдат проверени през есента. Няма язовири на територията на областта, които са в аварийно или предаварийно състояние.

Областният съвет за намаляване на риска от бедствия изслуша и доклади и набеляза мерки за дейности и превантивни мероприятия за недопускане на пожари по време на жътвената кампания на територията на област Шумен.

Директорът на областната пожарна комисар Иван Иванов съобщи, че от две седмици провеждат срещи със земеделските производители и тече проверка на земеделската техника, като се провеждат инструктажи на фермерите.

„До 10 дни очакваме да изсъхне от падналите дъждове и призовавам да сме много предпазливи, тъй като тревната растителност е много висока и е предпоставка за сериозни пожари“, каза Иванов.

ШУМ.БГ