Асоциацията по ВиК на област Шумен ще сезира Върховна административна прокуратура заради увеличението на цената на водата. Предложението направи на днешното й заседание областният управител Христо Христов, като то бе подкрепено от всички кметове на общини. 

Според Христов Комисията по енергийно и водно регулиране /КЕВР/ е нарушила закона, като е взела решение да одобри Бизнес плана на „ВиК-Шумен“ без да се съобрази с местната Асоциация, която на няколко пъти го отхвърли. 

На днешното заседание присъства главният инженер на ВиК-Шумен Антон Стефанов, който опита да обясни, че Бизнес плана е важен за ВиК и че цената на водата не е актуализирана от 2019-та, а оттогава до сега токът е поскъпнал неколкократно, както са увеличени и минималните работни заплати и осигуровките на служителите.

Никой от присъстващите кметове на общини не прие доводите му. „Хората са свикнали, когато нещо хубаво се случи да смятат, че е благодарение на кмета, както и когато е нещо лошо, пак кмета да е виновен. Ние трудно можем да обясним на хората, че нямаме никакви възможности за контрол над ВиК“, каза кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

Кметът на Велики Преслав Янко Йорданов определи увеличението на цената като неприемливо. „Не виждам увеличение на доходите на населението, което да обуславя това увеличение на цената на водата“, каза той.

Кметът на Шумен Любомир Христов каза от своя страна, че юристите на общината в момента подготвят жалба срещу решението на КЕВР и ще я внесат паралелно с тази на Асоциацията. Кметът на Върбица Мердин Байрям заяви, че смята да извади общината от Асоциацията по ВиК, тъй като никой не се съобразява с нея и не вижда смисъл от членуването.

Кметовете гласуваха още да потърсят лична среща с министъра на регионалното развитие Андрей Цеков, въпреки че не стана ясно какво точно ще обсъждат с него, при положение, че КЕВР е независим регулатор и не е подчинен на изпълнителната власт.

На заседанието на Асоциация по ВиК бяха допуснати граждански активисти и местни партийни лидери, които също се изказаха против увеличението на цената на водата.

ШУМ.БГ