Човешка небрежност при ползване на електрически уреди и при боравене с открит огън предизвикаха пожари в няколко къщи и в сухи треви през вчерашния ден, съобщиха от пресцентъра на ОД МВР – Шумен.

Съобщение за пожар на покрив на къща на ул. “Лазар Рачев“ във Велики Преслав бил приет в дежурната част вчера в 13:27 часа. Към адреса бил насочен екип на РСПБЗН - Велики Преслав. На място огнеборците установили, че гори покривът на имота. Пламъците тръгнали след оставен без надзор електрически котлон. Унищожени са около 20 кв.м покривна конструкция, мебели, гаражна врата, опушени са около 10 кв. м стени. Пожарът е ликвидиран с 4 тона вода. Спасени са две сгради и лек автомобил.

Малко след 15:30 часа е ликвидиран пожар в двор на къща в село Браничево. В пламъците, които тръгнали след небрежност при боравене с открит огън, са унищожени 4 куб. м дърва за огрев. Пожарът е ликвидиран с помощта на 3 тона вода. Спасени са две къщи.

Вчера след 19:30 огнеборците реагирали на сигнал за пожар в жилище на бул. “Симеон Велики“ в Шумен. На място униформените заварили да гори кухненски аспиратор, който се запалил след късо съединение. Пламъците били погасени. Аспираторът е унищожен, опушени са около 100 кв. м стени в жилището.

Пожар в сухи треви и храсти в село Риш е погасен в следобедните часове вчера. Пламъците тръгнали след небрежност при боравене с открит огън. След пристигане на място огнеборците установили, че гори голяма площ между улиците „Мир“ и „Кирил и Методий“. Огънят обхванал изоставени дворове. Пожарът бил локализиран на около 100 м от сградата на училището и погасен от екип на УПБЗН - Смядово с помощта на 2500 л вода. В ликвидирането му са се включили шестима жители на селото с тупалки и лопати.

В 23:50 часа на 17 август пък пожарникарите били извикани заради пожар в сухи треви и храсти в село Черна. Пламъците били погасени с помощта на 500 л вода, като нямало материални загуби.

 

ШУМ.БГ