Зърнопроизводители от Шуменско излязоха днес с тракторите си на протест край 5-ти километър с искания за по-големи субсидии и за забрана на вноса от Украйна.

До затваряне на пътя не се стигна. Фермерите се събраха на 5-ти километър. След това тежките машини преминаха в автошествие между кръговите кръстовища при 7-ми километър и това на пътя за „Макак“. Протестът се охраняваше от двайсетина полицаи.

Зърнопроизводителят Ивайло Тошев обясни, че ако правителството не предприеме спешни мерки за подпомагане на сектора, ще фалират 70% от фермите в бранша. Затова той поиска подпомагане от държавата в размер на 3 милиарда лева. „Нека да си внасят зърното, но и да се отпуснат средства за помощ, според мен това ще са около 3 млрд. лв., които ще са по около 100 лева на декар, за да може, който каквито декари си има, да си помогне и да може да си посрещне другата година.

Той обясни, че годината е била с много ниски добиви и ниска цена на продукцията. „На какво да разчитаме ние? Днес това е тук, защото хората нямат пари, изнемогват, не могат да си посрещнат другата стопанска година, високи ренти, с предплащане, просто е непосилно“, каза още фермерът, обработващ 12 000 декара в Шуменско.

„Правителството изтъква, освен че сме терористи, видиш ли, че ни помага.  Напротив - дори помага на Украйна повече, отколкото на нас. За мен този протест по-скоро е за отношението на държавата към нас“, заяви още Ивайло Тошев и добави, че държавна субсидия от 100 лева на декар би туширала ескалиралото напрежение.

Нелка Костова, която има ферма в село Каспичан и гледа 150 крави и обработва 3 000 декара земя, също бе категорична, че секторът работи на загуба.

„Всички говорят за субсидии, но това е нещо, което се полага в цяла Европа. Тези субсидии, както и да ги калкулирате в себестойността на продукцията, сметката не излиза. Работим на загуба. Преди години, ако загубата беше от животновъдство, компенсирахме с растениевъдство. Тази година абсолютно всичко е на загуба. Затова протестираме. На първо място трябва да се спре вноса на млека, на зърно, за да има някаква цена за нашата продукция“, заяви Костова. Тя изказа съмнение, че цените на хляба ще паднат, ако се разреши вноса на пшеница от Украйна.

Фермерите заявиха, че протестните действия ще продължат.

ШУМ.БГ