Българските власти решиха да изгонят от страната предстоятеля на Руската православна църква (РПЦ) в София архимандрит Васиан (Змеев), съобщи ТАСС, позовавайки се на публикация на руското посолство в България.

"На 21 септември т.г българските власти предприеха груби и вопиющи действия, за да експулсират от страната настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан и двама служители на църквата "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", написа посолството в канала си в "Телеграм".

"Те сметнаха, че отец Васиан представлява заплаха за националната сигурност", обяснили за руската агенция от руската дипломатическа мисия. Не се уточнява същността на претенциите към служителите на РПЦ..

Според данни на сайта на Руската православна църква архимандрит Васиан е назначен за предстоятел на Руската православна църква в София през март 2018 г. Преди това той е служил като представител на патриарха на Москва и цяла Русия в Беларуската екзархия. Възведен е в архимандритски сан през 2016 г.

През декември 2022 г. протестиращи блокираха църквата "Свети Николай" в столицата на България, в която присъстваха руският посланик Елеонора Митрофанова и Волоколамският митрополит Антоний (Севрюк). Протестиращите недоволстваха от посещението на митрополита, който е ръководител на Отдела за външни църковни връзки на Руската православна църква, заела ярко провоенна и антиукраинска позиция след началото на руската агресия от февруари 2022 г.

Обяснението защо митрополит Антоний е в София по това време бе, че е участвал в тържествата по повод 70-годишнината на подворието на Московския и цяла Руси патриарх в българската столица.

"Възмутени сме от факта и формата на взетото от българска страна решение", пише още посолството в София. "Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православна църква и да озлоби руския и българския народи един срещу друг."

Дневник