Осъденият на 3 години и 4 месеца затвор Жечко Кюркчиев  поиска от Апелативния съд във Варна /АС/ присъдата му да бъде намалена и да бъде изтърпяна условно.

19-годишният младеж миналата есен блъсна с колата си и уби 23-годишната Светомира Станчева на кръговото кръстовище до Практикер в Шумен.

Днес Апелативният съд разгледа делото и го обяви за решаване. Това ще стане в законовия двумесечен срок, съобщиха от пресцентъра на АС.

Припомняме, че след като бе осъден на първа инстанция от Окръжния съд в Шумен, Кюркчиев внесе жалба срещу размера на присъдата. Тя вече бе редуцирана автоматично с 1/3,  тъй като подсъдимият призна фактите в обвинителния акт и делото бе разгледано при съкратено следствие.

Днес пред варненските магистрати защитата на Кюркчиев е развила тезата, че наказанието е несправедливо „предвид многобройните смекчаващи обстоятелства – младата възраст на подсъдимия, чистото съдебно минало, липсата на предходни осъждания и противообществени прояви, изразеното съжаление и съпричастност“.

Представено било и уверение от университет, показващо, че Жечко е започнал да следва висше образование. Адвокатът припомнил съдебно психиатричната-психологична експертиза, свидетелстваща за тежкото отражение на инцидента върху психиката на младия мъж.

Роднините на жертвата, които са частни обвинители, са били категорични, че наказанието трябва да се търпи ефективно. Молбата им към съда е била да го увеличи до 4 години.

Срещу намаляването на присъдата е и прокурорът от Апелативна прокуратура.

ШУМ.БГ