- Проф. Христов, вашият род е от село Мараш. Какво бихте казали за марашката минерална вода?

- Родът ми по бащина линия е от село Мараш. Прекрасно село, само на шест километра от Шумен, действително известно в миналото с лечебните свойства на минералните извори. Тук е мястото да кажа, че след като басейните с минералната вода бяха затворени през 1992 година, моят баща поде инициативата водата да може да се ползва отново, да бъде достъпна за хората. Беше изключително деен в това начинание. Събра 3 хиляди подписа, не само на жители от с. Мараш, но и от Шумен, и от други градове и населени места, и занесе подписката на тогавашния кмет. Пазя цялата кореспонденция на моя баща, две пълни чанти с документи до различни институции - до президентството, до здравното министерство, до местната управа. Всъщност моят баща ми завеща да продължа това негово дело. Започнах да се интересувам от научна гледна точка, а и впоследствие много хора се обърнаха към мен с молба да ги консултирам какви са възможностите това ценно природно богатство да се ползва от хората.

- Какво всъщност не е известно за качествата на марашката минерална вода?

- Марашката вода има минерален състав, който е много сходен с водата от изворите в Карлови Вари, но концентрацията на всички химични елементи е много по-висока, отколкото на водата от Карлови Вари, което прави марашката минерална вода още по-полезна за човешкото здраве. Ще ви дам само един пример. В продължение на много години баща ми страдаше от тежък артрит. Връщам се аз от чужбина - какво да ви кажа, направо се изумих. Нямаше ги отоците, пръстите на ръцете на баща ми бяха по-прави от моите. Оказа се, че когато отворили сондажа да вземат проби, той успял да си напълни една тубичка и си правил компреси. Не можах да повярвам, но фактите са тези.

- Какви са възможностите лечебната вода да стигне до хората, да може да се ползва за лечебни процедури?

- Има един голям проблем и той е свързан с това, че водата в Карлови Вари блика от повърхността, докато нашата - в Мараш, от подземно находище – вероятно езеро, но дълбочината му е доста голяма. Водата трябва да се изведе на повърхността, за което са нужни помпи. По воден стълб водата се изкачва нагоре, до височина около 100 метра под повърхността, тоест от там тя трябва да се извлече до повърхността. Големият проблем, който би следвало да решим, е как да направим така, че отварянето на извора да не нанесе екологични вреди на река Камчия и на околната среда.

- Какво предлагате като решение?

- Имам идея как да се направи по щадящ за околната среда начин. Солеността на водата от извора е малко по-ниска от тази на Черно море. Обезсоляването на морската вода обаче струва много пари. Наистина много пари, затова имам идея и решение как да се проследи така наречената на научен език последователност на кристализация на минералните комплекси от водата. В един определен момент да се взема тази утайка и самата утайка, ситно раздробена, да се продава по аптеките и на хората. При изграждане на утаители за водата, няма да се налага тя да бъде допълнително пречиствана. Мога да ви кажа, че такава утайка от водата в Карлови Вари, се продава в малки разфасовки в Калифорния, това го видях с очите си. В конкретния случай, всеки инвеститор, няма да печели само от билетчета за влизане в басейните и заплащането на услугите в спа центъра, а би спечелил много повече, ако тази минерална утайка се пакетира и се продава по всички аптеки, на първо време в цяла България, а след това и по света.

- Възможно ли е хората сами да приготвят разтвор, с който да правят лечебни процедури?

- Да. Процедурата за използването е много лесна. Горе-долу минералната утайка се разтваря до естествената минерализация на водата, която идва от извора - около 3 процента, което прави 3 грама на 100 грама разтвор, във вода, която е с температура, близка до телесната. Правят се десет бани, не повече, един ден след друг, през пролетта и есента е най-подходящото време. И ще видите как много хора ще ни бъдат благодарни след време за това, което сме направили. 

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Пресцентър на Местна коалиция ДБГ (БНД, ССД, „Ние идваме”)