Приключи основният ремонт на сградата на Младежкия дом в Шумен на стойност 3,5 млн. лв.  Да приемат обекта днес на място дойдоха кметът Любомир Христов и петимата му  заместници. Присъстваха също проектантът арх. Виолета Узунова и строителите от „Автомагистрали - Черно море“ АД.

„Имаше много неща, които не бяха включени в проекта, но в крайна сметка мисля, че имаме една добре свършена работа. Надявам се, че с новите условия дейността на Младежкия дом ще се развива и разширява, че ще стане един привлекателен център за младите хора“, каза кметът Любомир Христов.

Изградени изцяло нови електрическа, отоплителна и вентилационни инсталации. Инсталирана е модерна пожароизвестителна система. Ремонтирана е канализацията. Осигурен е достъп на трудноподвижни хора. Обновени са помещенията на Телевизия Шумен, Ритуалната зала, сладкарницата, където до скоро се помещаваше клуба по шахмат.  Запазен е старият брой на седящите места в основната зала - 338. Там е модернизиран също и полилея, който вече е с електрическа лебедка за по-лесно обслужване на осветителните тела.

Кметът не скри, че е водил тежки спорове с архитект Узунова относно промяна на скучния сив цвят на фасадата на сградата.  

Автори на проекта на сградата са покойните вече архитекти Божанка Острева и Румен Маринов. Арх. Острева почина миналата година.

"Съгласно Закона за авторското право проектантът има всички права върху сградата. Аз съм само проектант на ремонта. Всички варианти, а те бяха два, аз цветово съм ги съгласувала с арх. Острева. Нейното указание беше да бъде в сивата гама. Мисля, че не сме сгрешили. Самоотвержено се борих да се запази това, което авторът на сградата искаше. Знаем – на едни ще се хареса, на други няма да се хареса“, каза арх. Узунова. 

Ремонтът бе извършен със средства по проект на ОП "Региони в растеж" на ЕС на стойност 2,5 млн. лв. Община Шумен дофинансира с близо 1 млн. лв. собствени средства.

Довечера в 18,30 часа по повод откриването на Младежкия дом ще започне концерт в парковото пространство до сградата на общината. Ще участват танцовите формации „Emotion“ и „WoW“, и дуета Torino & Pashata. Преди това всички желаещи ще имат възможност да разгледат обновената сграда.

ШУМ.БГ