Министърът на вътрешните работи на Турция Али Йерликая съобщи, че девет души са загубили живота си вследствие на наводненията и проливните дъждове през почивните дни, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Министърът съобщи, че е било открито безжизненото тяло на турски моряк, част от 12-членния екипаж на турски товарен кораб, потънал край черноморския бряг при окръг Зонгулдак. Издирвателните и спасителните дейности в района за останалите 11 изчезнали моряци започнаха в ранните сутрешни часове днес с подобряване на метеорологичните условия. Близо 800 души участват в операцията, съобщи Йерликая.

Останалите жертви са от окръзите Зонгулдак, Батман и Диарбекир.

Трима души са загинали при наводненията в района на град Ерегли в северозападния окръг Зонгулдак, след като автомобилът им бил отнесен от водата, а четирима загубиха живота си в Батман, Югоизточна Турция. Наводненията са отнели живота и на един човек в югоизточния окръг Диарбекир, посочи министърът.

Йерликая каза, че в момента се прави оценка на щетите, като има сигнали за отнесени покриви на 57 училища и 43 къщи и офиси.

"До утре вечер оценяването на щетите ще бъде завършено и ще извършим плащания за подпомагане на нашите граждани посредством Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) в петък или най-късно в събота", каза той.

Министърът посочи, че на първия етап АФАД е осигурила 50 милиона турски лири за подпомагане на пострадалите.

БТА