Кметът на Шумен Христо Христов представи днес екипа си. Това стана на пресконференция в зала 203 на общината.

Както и досега, ресорните заместник-кметове са 5.

За финансите на общината ще отговаря Десислава Петрова. Тя бе директор на дирекция „Бюджет и финанси и човешки ресурси” в общината досега.

Зам.-кмет по култура и образование ще бъде проф. Светла Станкова.

За ресор „Строителство и екология“ ще отговаря архитект Николай Симеонов.

За зам.-кмет по здравеопазване и социална политика е назначена Светослава Хайнова.

Зам.-кмет по икономическото развитие ще е Николай Колев.    

За длъжността секретар на общината ще бъде обявeн конкурс.

“При избора на заместник-кметове съм заложил на експертността. Това са млади, енергични хора. Основната ни цел е да се изпълнят обещанията, които дадохме по време на предизборната кампания", каза кметът Христо Христов.

Трима от заместниците са политически фигури. Проф. Светла Станкова и Светослава Йорданова-Хайнова бяха кандидати за общински съветници от листата на БСП. Николай Колев е областен лидер на „Продължаваме промяната“. Останалите двама са безпартийни.

Кметът заяви, че не водил никакви разговори за подкрепа или постове с ДПС. Преговори са водени с политическите сили, които дадоха подкрепата си за него на втория тур.

„По въпроса за Левицата“ мога да говоря много. Направих всичко възможно да събера двете формации, „Левицата“ и БСП, защото за мен са деца на една майка и би следвало да бъдат едно цяло. Това не се получи и затова аз търпя негативи, както от страна на Левицата, така и от членовете на БСП. В крайна сметка, това е вътрешнопартиен проблем, а аз не съм член на БСП и оставям въпроса да си го решат“, каза Христов.

По отношение на останалите заместник-кметове той обясни, че проф. Светла Станкова и Светослава Йорданова-Хайнова са били предложения на БСП. „Другите заместник-кметове съм ги избрал лично аз на база експертност и компетенции“, каза кметът.  

„В този екип, не бих го нарекъл жест, но едно коректно отношение към партията на промяната, е заместникът ни по икономическо развитие г-н Колев“, добави Христов.

Намерението на кмета е впоследствие да бъде назначен още един, шести, заместник-кмет. Той ще отговаря за европейските проекти и програми и за туризма.

За размествания в администрацията на по-ниските управленски нива ще се решава след анализ на работата на всеки.

Всеки от заместник-кметове взе думата за кратко представяне на приоритетите.

Зам.-кметът по финанси Десислава Петрова заяви, че най-належащата й работа е по Бюджет 2024, който трябва да е готов до януари. Тя обясни, че в банковата сметка на общината има 30 млн. лв. Същевременно няма неразплатени текущи задължения. Кредитите на общината са: 21,5 млн. лв. за ремонтите на улиците в града и селата, 1,160 млн. лв. за ремонтите на Летния театър и Младежкия дом и кредит от предходен период към фонд ФЛАГ, където остават за изплащане около 500 000 лв.

Зам.-кметът по култура и образование проф. Станкова заяви, че приоритет ще й бъде средното образование и по-специално мерки за подобряване на резултатите от матурите и Националното външно оценяване на седмокласниците. Ще има и промяна в политиката за приобщаващо образование, а също и ще се учреди стипендия за надарени деца. Тя обеща и нови събития в културния календар.  

Сред приоритетите на зам.-кмета по строителство арх.  Николай Симеонов са облагородяването на градската среда, изграждането на нови детски площадки и ремонт на съществуващите. Ще акцентира върху подобряване на състоянието на кварталите „Боян Българанов“, „Тракия“ и Еверест“. Ще работи за изграждане на нова спортна площадка на мястото на Тежкия полк.

За зам.-кмета по икономическо развитие Николай Колев най-важното е Шумен да има такава икономика, която да дава продукт с висока добавена стойност, за да могат гражданите да повишат благосъстоянието си.

Светослава Хайнова заяви, че първи и основен приоритет за нея ще бъде разкриването на денонощен педиатричен кабинет. Тя има идеята да се разкрие „общинска детска забавачка“, в която родителите при нужда да могат да оставят децата си безплатно за няколко часа, докато си свършат работата.

ШУМ.БГ