Израел и радикалното палестинско движение "Хамас" първоначално не се разбраха за следващата група заложници, които трябва да бъдат освободени от ислямистите днес, за да бъде удължено примирието, изтичащо в 7:00 ч. тази сутрин местно време (също и българско - бел. ред.), но след това все пак и двете страни заявиха, че прекратяването на огъня ще трае още един ден, тоест днес, предаде Ройтерс.

Рано тази сутрин Тел Авив обяви, че израелските въоръжени сили са готови всеки момент да подновят огъня. "Хамас" на свой ред обвини Израел, че не е приел предложената група заложници за освобождаване. Палестинското движение каза, че е включило в нея седем жени и деца плюс три тела на пленници, които по думите на радикалистите са били убити при израелски въздушни удари.

По-рано говорителят на израелската армия Дорон Шпилман заяви пред репортери, че не е постигнато споразумение. "Съответно, при положение че настоящият срок на примирието изтича, израелската армия е разположена и напълно готово да поднови своите операции в ивицата Газа", каза той.

В крайна сметка израелската армия съобщи, че примирието продължава "на фона на усилията на посредниците за освобождаване на още заложници, което съответства на условията на спирането на огъня". От "Хамас" също потвърдиха, че са се съгласили за удължаване на хуманитарната пауза седми ден.

Израел държи най-малко десетима заложници да бъдат освободени днес, като жените и децата са с предимство, отбелязва Ройтерс.

По-рано тази нощ и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Тел Авив днес, за да обсъди с лидерите на Израел удължаване на временното примирие и да ускори разрастването на обема на доставките с хуманитарна помощ за Газа, предаде Ройтерс.

Освен това се очаква Блинкън, чиято визита в региона е трета от изненадващата атака на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври насам, да посети окупирания Западен бряг, където най-вероятно ще се срещне с ръководителя на Палестинската автономия Махмуд Абас. За тази информация Ройтерс се позовава на неназован палестински представител.

Предвижда се също топдипломатът на Вашингтон да обсъди задаващото се настъпление на израелските въоръжени сили в южната част на ивицата Газа. САЩ призовават Израел да обърне по-голямо внимание на защитата на палестинските мирни граждани и да избегне разселването им.

Вчера в Брюксел, преди пътуването си за Скопие, Блинкън е заявил, че по време на посещението си в Близкия изток ще работи за удължаване на хуманитарните паузи в Газа, за да бъдат освободени още заложници.

От началото на войната между Израел и "Хамас" Блинкън е осъществил дипломатически совалки с най-висок залог с Израел и арабските лидери, за да предотврати разрастването на конфликта, да ускори освобождаването на заложници и да улесни достъпа на хуманитарното помощ до ивицата Газа, припомня Ройтерс.

Американският президент Джо Байдън е решен да съдейства за освобождаването на всички, които са държани в плен от "Хамас" в Газа.

Управлението на израелските затвори обяви тази сутрин, че е освободило 30 палестински затворници в замяна на шестата група от заложници, предадени от радикалното палестинско движение в ивицата Газа "Хамас", предаде Ройтерс.

Палестинците са били освободени от затвори на израелска територия, на окупирания Западен бряг на река Йордан и от Йерусалим, се казва в изявление на властите в израелските затвори.

Преди това палестинската ислямистка групировка предаде на Червения кръст още десет израелски граждани и четирима тайландци в рамките на шестата група освободени заложници, съобщи израелската армия, цитирана от световните агенции.

През нощта израелските въоръжени сили обявиха, че са ликвидирали в ивицата Газа трима палестински бойци, които са нарушили условията на временното прекратяване на огъня в анклава.

"Израелските сили за отбрана са в бойна готовност на линията на паузата в бойните действия в Газа. Днес израелските военни ликвидираха трима терористи, които нарушиха условията на оперативната пауза и създадоха заплаха за нашите сили", заяви на вечерната пресконференция главният говорител на израелската армия - контраадмирал Даниел Хагари, цитиран от ТАСС.

По-рано той съобщи и за друг случай, в който - по данни на израелски военнослужещи - условията на прекратяването на огъня са били нарушени. "През нощта ние разследвахме този инцидент и установихме, че нашите сили са действали срещу терористи, които са хвърлили по тях експлозив. Затова съобщавам за убийство на терористи вчера и днес. Силите за отбрана на Израел действат решително и продължават да го правят при всяка една заплаха за нас", допълни говорителят.

Дир.бг