Президентът на Куба Мигел Диас-Канел пристигна на посещение в Иран, предаде иранската агенция "Тасним".

Това е първа визита на кубински лидер в Иран от 22 години насам. За последно в Иран беше през 2001 г. тогавашният кубински лидер Фидел Кастро.

Диас-Канел беше приет от иранския лидер Ебрахим Раиси. След срещата на двамата президенти, Иран и Куба потвърдиха желанието си да си сътрудничат, за да се противопоставят на американските санкции, насочени срещу техните две страни, допълва Франс прес.

"Онова, което може да неутрализира въздействието на санкциите е обменът на компетенции между двете страни", заяви иранският президент Раиси.

"Има силна решимост за укреправе на връзките между Иран и Куба, общото между което е, че те се противопоставят на една система на доминация, организирана от САЩ", допълни той.

Двамата президенти одобриха сключването на седем споразумения за сътрудничество в отрасъла на здравеопазването, земеделието, технологиите и минното дело.

През юни Раиси посети Хавана, финален етап от негова обиколка в приятелски настроени към Иран държави в Латинска Америка, по-специално Венецуела и Куба.

БТА