Европейската комисия потвърди днес препоръката си за започване на преговори с Украйна за присъединяване към ЕС и настояването си европейските институции да постигнат съгласие до края на годината по промените в общия бюджет за осигуряване на допълнителни средства за Киев.

Придържаме се към това становище и за нас то не е необосновано, защото Украйна свърши впечатляваща работа от гледна точка на бързината и съдържанието, заяви говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси по повод съпротивата на Унгария Киев да получи одобрение за начало на преговорите на предстоящото този месец заседание на Европейския съвет.

Държавите от ЕС трябва да вземат решение по въпроса на основата на нашите доклади за напредъка на кандидатстващите за присъединяване страни, добави говорителят, цитиран от БТА.

ЕС многократно заяви, че ще продължи да предоставя значителна финансова, икономическа, хуманитарна, военна и дипломатическа подкрепа на Украйна, докогато е необходимо.

ЕК предложи промени в общия бюджет за отразяване на нуждите на украинската страна до 2027 година. Целта е Украйна да бъде способна да се справи с последиците от войната и нуждите от възстановяване на разрушенията, поясни говорителят.

По неговите думи комисията очаква мнението на Европейския съвет, за да подготви преговорната рамка с Киев. Тази рамка се приема от Съвета на ЕС, когато са изпълнени необходимите условия, уточни говорителят.

Дир.бг