Местните украински власти в Донецка област съобщиха, че руските войски са засилили атаките си срещу град Авдеевка в Източна Украйна, като са нападнали от две допълнителни посоки с цел да обкръжат града, предаде Франс прес.

Руската армия се опитва да превземе този силно укрепен индустриален град в Донбас от почти два месеца, в резултат на което Авдеевка се превърна в основна гореща точка на фронта след неуспеха на украинската лятна контраофанзива, посочва АФП.

Според кмета на града Виталий Барабах през последните два дни руските атаки и артилерийски обстрели са били "много по-многобройни".

"Третата вълна от вражески атаки се различава от предишните две по това, че е предприета от две нови посоки", обясни украинският служител.

По думите му целта на тези атаки е да се "отклонят колкото се може повече сили" на украинската армия, докато в същото време руските сили продължават опитите си да обкръжат Авдеевка от юг и север.

"Много е вероятно те да изчакват по-благоприятни метеорологични условия, преди да използват военна техника в тези райони", каза кметът.

"Атаките по нови направления показват, че на противника е наредено да превземе града на всяка цена", каза той и добави, че в града все още се намират 1295 цивилни.

Според базирания в САЩ мозъчен тръст Институт за изследване на войната, който използва геолокационни изображения, през последните дни руските войски са "постигнали значителен напредък" в района на Авдеевка.

Каналът в "Телеграм "Дийп стейт", който е близък до украинската армия, съобщи снощи за "напрегната" ситуация на фронтовата линия и "частични успехи" на руската армия край Степово, село на североизток от Авдеевка.

Украинската армия, от своя страна, твърди, че отблъсква руските атаки и нанася тежки загуби на противника си.

Междувременно британското министерство на отбраната обяви във всекидневната си сводка за войната в Украйна, че Русия вероятно има общо близо 300 000 убити и ранени войници от началото на инвазията си в съседната страна, предаде агенция Укринформ.

Тези оценки бяха публикувани от министерството в социалната мрежа "Екс" (доскоро "Туитър") и се основават на последни данни на британското разузнаване, посочва Укринформ.

Според британски анализатори между 24 февруари 2022 г. и ноември 2023 г. редовните части на руската армия вероятно имат близо 50 000 убити войници и между 180 000 и 240 000 ранени. Според същите оценки руската частна военна компания "Вагнер" има около 40 000 ранени и 20 000 убити бойци.

С това общите загуби на Русия във войната вероятно са близо 220 000-280 000 ранени и около 70 000 убити, или общо към 320 000 души, сочат анализаторите.

"Дори сред руското ръководство съществува тенденция за неточни оценки на загубите, поради наложилата се култура за подаване на неточни данни от страна на армията", посочва британското разузнаване, цитирано от БТА.

Укринформ припомня, че според генералния щаб на украинската армия от 24 февруари 2022 г. до днешна дата Русия е изгубила общо 332 810 убити и ранени в инвазията си в Украйна.

Дир.бг