Недоволните съпруги на руски войници, служещи в Украйна, са били открити от Кремъл. Властите се опитват да изкоренят несъгласието относно пълномащабното си нахлуване, твърдят британски представители на отбраната.

В хода на войната, която Владимир Путин започна през февруари 2022 г., имаше множество съобщения за нисък морал сред руските войски, които се оплакваха от лошо оборудване и обучение.

Има също така нарастващи призиви от роднини руските войски да бъдат сменени и върнати у дома. Съветът на майките и съпругите, съставен от роднини на мобилизирани руснаци, многократно е осъждал войната.

През ноември 2022 г. съпругите на руски войници отидоха на границата с украинската област Харков. Те поискаха да приберат съпрузите си у дома, защото мъжете бяха ранени на фронтовата линия, съобщи независимото руско издание The Insider.

Миналия месец съпруги и роднини на руски войници рискуваха да си навлекат гнева на правоприлагащите органи, като проведоха краткотраен протест в Москва, преди да бъде разпръснат. Те настояваха близки им да бъдат върнати у дома.

Роднините на войниците, които активно настояваха хората им да бъдат пуснати у дома, публикуваха призив в канала на Telegram The Way Home на 27 ноември, в който се казва, че руската общественост е "прецакана".

През септември 2022 г. Путин обяви частична мобилизация, насочена към увеличаване на числеността на войските, като използва 300 000 резервисти и бивш военен персонал с определени военни специалности и съответен опит. Въпреки това, както каза мозъчният тръст RAND Corporation през юни, на руските войски не е разрешено да напускат армията след указа на Путин.

Постът в "Пътят към дома" осъди как "нашите близки бяха отведени в Украйна", въпреки обещанията на Путин, че резервисти няма да бъдат призовани. "Много никога няма да се върнат. Мобилизацията се оказа ужасна грешка", се казва в изявлението.

Въпреки това Кремъл отговаря на зачестилите критики, според британското министерство на отбраната. В ежедневната си актуализация Министерството на отбраната в събота заяви, че групата е получила фалшив предупредителен етикет, "вероятно по инициатива на прокремълски актьори".

Това беше част от хитрост на руските власти в "опит за потушаване на общественото несъгласие" от ядосаните съпруги, като се опитват да им изплатят и да ги дискредитират онлайн.

"Проучване на независими руски медии и коментари на самите протестиращи съпруги предполагат, че през последните седмици властите вероятно са предложили увеличени плащания в брой на семействата в замяна на това, че се въздържат от протести", казаха служители на отбраната.

Днес.бг